brusszel


Fizetni fognak a bankok

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2014.04.08  07:00   
mail
nyomtatás
Sok bank vitatja az MNB március közepén kiszabott büntetését, de az ügyfeleknek visszajáró pénzt visszafizetik az április végi határidőre.
Szűk egy hónapja maradt az MNB március közepi döntésében érintett pénzintézeteknek, hogy a visszafizessék az ügyfeleik számláira a jegybank szerint jogtalanul megállapított díjakat. A nemzeti bank március 13.-án tette közzé döntését a fennhatósága alá tartozó Pénzügyi Stabilitási Tanács 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki 35 pénzügyi szervezetre. Az indoklás szerint a büntetésben érintettek jogtalanul emelték meg a fogyasztói díjaikat és költségeiket. A tanács egyben elrendelte a szerinte jogtalanul elvont díjtöbblet visszafizetését az ügyfelek számára. Ennek határideje április vége.

A döntésből nem derült ki, hogy bankonként mennyit kell visszafizetni, a bírság megoszlását viszont nyomon lehetett követni a közleményben. Ez alapján a a legnagyobb bírságot, 98 millió forintot az Erste, a Raiffeisen és az MKB kénytelen megfizetni. A bankok természetesen nem örültek a határozatnak, a 35 pénzintézet között több olyan is van, amelyik bírósági úton készül megtámadni a döntést. Ez azonban nem veszélyezteti az ügyfeleknek visszajáró összeg visszautalását. Erre egyébként 33 pénzintézetet kötelezett a tanács.

Lapunk négy nagybankot keresett meg azzal, hogy mekkora lesz a visszafizetendő összeg, és egy ügyfél átlagosan mekkora visszautalásban reménykedhet. Az Erste és az MKB adott választ. Amelyből kiderült, hogy az ügyfelek mindenképpen pénzt fognak látni. Az Erste tájékoztatása szerint a megadott határidőre visszatérítik az ügyfeleknek az MNB által jogsértőnek minősített díjakat. Az MKB felől is olyan jelzést kaptunk, hogy természetesen felkészülnek a visszafizetésre. Azt azonban egyik banknál sem tudták megmondani, hogy ez mekkora összeget érint. Az MKB szerint még javában zajlik az érintett ügyfélkör, illetve termékek beazonosítása.

A bankok tehát számolnak, az ügyfelek pedig pénzhez jutnak április végén - egyelőre ennyi vehető biztosra. Nyilván a következő hetekben tisztábban fognak látni a bankok, a tényleges adatokról pedig május 15. után állnak majd rendelkezésre információk. A tanács ugyanis előírta, hogy a bankoknak eddig az időpontig kell beszámolniuk az intézkedés teljesítéséről. Feltételezhető, hogy a legnagyobb bírságban részesülő pénzintézeteknél az ügyfelek nagyobb köre kap vissza pénzt: a tanács jelzése szerint ugyanis egyes szolgáltatóknál a vizsgált esetekben kiszabható maximális, legfeljebb 100 millió forint fogyasztóvédelmi bírsághoz közeli összeg kivetését tartották indokoltnak, mivel esetükben a jogsértés az ügyfelek széles körét érintette.

A jegybank azért állapított meg büntetést ezekben az esetekben, mert az ellenőrzött bankoknál hiányzott a díjmódosításra lehetőséget adó, meghirdetett ok-lista az üzletszabályzatban vagy az általános szerződési feltételekben. Az is előfordult, hogy az ügyfél szempontjából kedvezőtlen szerződésmódosítást annak hatályba lépése előtt kevesebb, mint két hónappal hirdették meg. A jogsértések közé tartozott egyebek mellett az is, amikor a bank elmulasztotta közölni az ügyféllel a díjmódosítás okát.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.