brusszel


Erősödött és csalódott a Jobbik

Figyelő Online - Pap Milán
2014.04.07  11:16   
mail
nyomtatás
Csalódottságának adott hangot Vona Gábor a Jobbik miniszterelnök- jelöltje a radikális párt budapesti eredményváróját záró beszédében. Bár a Jobbik növelni tudta támogatottságát az elmúlt évek eredményeihez képest, a titkon remélt kormányváltástól messze elmaradtak. Ráadásul az országos eredményeket tekintve a baloldali ellenzék is megelőzte a radikálisokat.
Nem tudtuk elérni a célunkat- vonta le a választás konzekvenciáját Vona Gábor a Jobbik pártelnöke. A radikális párt keserűsége annak szól, hogy nem tudták megelőzni a baloldali ellenzéki összefogást és nem sikerült áttörést elérniük az egyéni mandátumok terén. A Jobbik növelte támogatását 2009-hez, illetve 2010-hez képest, és immár a legerősebb radikális párt Európában- mondta a pártelnök.

Ennek ellenére a párt vezetősége és szimpatizánsai is csalódottak, ennél jelentősen jobb eredményt vártak. A párt rendezvényén a szavazatok feldolgozottságának növekedésével egyenes arányban csökkent az eredményvárók lelkesedése. A pártelnök beszédét pedig már többségében a sajtó munkatársai hallgatták végig, a támogatók időközben elfogytak a Kongresszusi Központból.

Vona számára a legfájóbb saját pátriája, Gyöngyös elvesztése lehet, ahol a Jobbik komoly sikerre számított. Pár százalékkal, de a fideszes Horváth László Dezső nyerte Heves megye második számú választókerületét a Jobbik elnöke előtt.

Ugyanakkor, ha nem is sikerült vidéken egy választókerületben sem megrengetni a Fidesz pozícióját, a Jobbik számos helyen megverte a baloldalt, amely kiszorulni látszik a vidéki körzetekből. Vona Gábor megjegyezte, pártja sikernek könyveli el, hogy míg eddig Kelet-Magyarország pártjaként emlegették a Jobbikot, idén jelentős sikereket értek el a prosperálóbb dunántúli vidékeken is.

A Jobbik rengeteget kampányolt szerte az országban, sőt Londonig is elmentek. Próbálkoztak arculatuk barátságosabbá tételével, amelyet a hazai médiában csak „cukikampányként" emlegettek. A pártban most úgy gondolják, a többhavi munka sem hozta meg a várt eredményt.

Újságírói kérdésre válaszolva Vona Gábor elmondta, sorsáról a Jobbik tagsága dönt majd, a párt közelgő tisztújító gyűlésén. A pártelnök hozzátette, még érez magában pártelnöki ambíciót, a cél pedig nem lehet más, mint a 2018-as választások megnyerése. Addig is minél jobb eredményt szeretnének elérni a májusi EP-választáson, és polgármesteri pozíciók „tömkelegét" szereznék meg az őszi önkormányzati választáson. A hogyanról a következő hetekben dönt a radikális párt vezetősége.
mail
nyomtatás
címkék: jobbikkampány

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Gazdag Fidesz, szegény baloldal

Hogyan teljesítettek a pártok az ország leggazdagabb és legszegényebb településén?

Számot vetettek - Átrendeződés és konfliktus várható a jobboldalon

A Republikon Intézet „Választás 2014" címmel rendezett értékelő konferenciát politikusok és elemzők részvételével.

Pelczné Gál Ildikó vezeti a Fidesz EP-listáját

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke a kormánypárt listavezetője a májusi európai parlamenti (EP-) választáson.

Hoffmann Rózsa nem államtitkárként folytatja

Az államtitkár az oktatásügyben más feladatot kap - közölte Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője.

top200