brusszel


Kormányváltók: súlyos kudarc, súlyos vereség

Figyelő Online - Cseke Hajnalka
2014.04.07  09:11   
mail
nyomtatás
Hervadt hangulatban várták a szimpatizánsok az MSZP Jókai utcai székháza előtt a Kormányváltók vezető politikusait, akik csak éjszaka 11 óra után jelentek meg a nyilvánosság előtt, s a parlamentbe jutott pártok közül utolsóként, hétfőn éjszaka negyed egykor álltak a sajtó elé.
Az Összefogás pártjai nem titkolták csalódottságukat, valamennyi politikusuk elismerte, hogy a csatát elveszítették, amelynek okát a „manipulált" választási rendszerben, a Fidesz óriási médiafölényében és abban látták, hogy a kormánypárt részben kiszervezte a kampányt ál civil szervezetekhez, amelyek mocskolódó kampányt folytattak a baloldal ellen.

„Tudomásul vesszük az eredményt, de nem gratulálunk, mert egyenlőtlen feltételek között zajlott a küzdelem, Magyarország nem jogállam, nem szabad, nincs demokrácia, és nem valóság az, amiről Orbán Viktor beszélt" - mondta Mesterházy Attila, az Összefogás miniszterelnök-jelöltje.

Gratulált viszont az LMP-nek, a Jobbik eredménye kapcsán pedig annyit jegyzett meg, hogy előretörésével Magyarország vesztett, mert politikája az egész magyar társadalmat mérgezi. A legszkeptikusabb hangot Bajnai Gordon ütötte meg, aki úgy fogalmazott, súlyos kudarc, súlyos csalódás a Kormányváltók választási eredménye, aminek oka, hogy nem tudtak a választók számára kellően vonzó ajánlatot tenni.

Bajnai is úgy vélekedett, a Fidesz „aljas, manipulált választórendszert alakított ki." Értékelése szerint a kormánypártok százméteres síkfutásban indultak, míg az ellenzék négyszáz méter gáton, s a média hatalom és a gazdasági háttérhatalom miatt elképesztően nehéz körülmények között kellett a jelölteknek a Fidesszel szemben küzdeniük, emiatt nincs ok a győztesnek gratulálni.

Utalt arra, hogy az elkövetkező hetek elemzéssel telnek, amelyet külön-külön kell a Kormányváltók pártjainak elvégezniük, hogy lássák, milyen szervezeti, személyi okok vezettek a vereséghez, ezzel párhuzamosan pedig továbbgondolniuk a programot és a jövőképet, hogy megmutassák a világnak, van Magyarországnak egy szebb, jobb, európaibb arca is. Talán a legelégedettebb Fodor Gábor volt, aki a Liberális Párt vezetőjeként örült, hogy egy ciklus kihagyását követően újra van képviselője a parlamentben a liberális eszméknek. Fodor Gábor a Fidesz győzelmét úgy kommentálta: „Megint nem jár jól Magyarország, hiszen egyszer már megtapasztaltuk, ha nincs korlátja a hatalomnak, óhatatlanul visszaélnek vele."
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Gazdag Fidesz, szegény baloldal

Hogyan teljesítettek a pártok az ország leggazdagabb és legszegényebb településén?

Számot vetettek - Átrendeződés és konfliktus várható a jobboldalon

A Republikon Intézet „Választás 2014" címmel rendezett értékelő konferenciát politikusok és elemzők részvételével.

Pelczné Gál Ildikó vezeti a Fidesz EP-listáját

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke a kormánypárt listavezetője a májusi európai parlamenti (EP-) választáson.

Hoffmann Rózsa nem államtitkárként folytatja

Az államtitkár az oktatásügyben más feladatot kap - közölte Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője.

top200