brusszel


Itthon kell tartani a magasan képzett munkaerőt

Figyelő Online
2014.04.08  10:22   
mail
nyomtatás
Amennyire a lelátóról meg lehet ítélni, a 2014-es országgyűlési választások a közvélemény-kutatók előrejelzéseinek megfelelően alakultak. Nem elemezném a részeredményeket, de az világosan látszik, hogy az Orbán-kormány ugyanolyan legitimációval folytathatja, mint amilyet 2010 óta élvez - közölte a Figyelő Online-nal dr. Vinnai Balázs, Misys Digital Channels vezetője. Ezen az sem változtat sokat, hogy a 133 mandátum, ami a 2/3-os többséget biztosítja egyelőre billeg. A kérdés tehát az, hogy mire használja a felhatalmazását. E tekintetben három dologra hívja fel a figyelmet Vinnai Balázs, mint egy magyar háttérrel rendelkező, immáron globális pénzügyi szoftvercég vezetője.
1. A munkahelyteremtés fontos cél, de nem mindegy, milyen munkahelyekről beszélünk. Az infokommunikációs iparágban jelenleg súlyos munkaerőhiány van és a következő kormánynak tennie kell azért, hogy a jelenleginél több, nemzetközileg versenyképes mérnök, informatikus, matematikus és fizikus hagyja el a felsőoktatást. Ezen túlmenően meg kell tudni tartani őket idehaza, különben a gazdasági fejlődés szempontjából kulcsfontosságú ict-iparág elsorvad. Most egy erős momentum érezhető az országban: számos hozzánk hasonló, a globális piacra dolgozó cég (NNG, Prezi, UStream, de a GE, Morgan Stanley, Tata is ide sorolható) bővítené a foglalkoztattotti kört itthon, nagyon fontos lenne nem kihasználatlanul hagyni ezt a lehetőséget

2. A vidéki városok fejlesztését előtérbe kell helyezni - és itt nem elsősorban a városközpontok építészi rehabilitációjára gondolok. Kellenek vidéken is olyan munkahelyek, amelyek a magasan kvalifikált munkaerőt kötik. Akár kormányzati szervek, állami cégek és intézmények vidékre költöztetésében is gondolkodni kellene. (ebben a Misys üdítő kivétel: több mint 100 fejlesztőnk dolgozik Miskolcon pl.)

3. Az ország imázsát javítani kell. Nem reklám és egyéb kommunikációs eszközzel, hanem hiteles „nagykövetekkel" és ezek nem lehetnek mások, mint a sikeres magyar vállalkozások."

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Gazdag Fidesz, szegény baloldal

Hogyan teljesítettek a pártok az ország leggazdagabb és legszegényebb településén?

Számot vetettek - Átrendeződés és konfliktus várható a jobboldalon

A Republikon Intézet „Választás 2014" címmel rendezett értékelő konferenciát politikusok és elemzők részvételével.

Pelczné Gál Ildikó vezeti a Fidesz EP-listáját

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke a kormánypárt listavezetője a májusi európai parlamenti (EP-) választáson.

Hoffmann Rózsa nem államtitkárként folytatja

Az államtitkár az oktatásügyben más feladatot kap - közölte Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője.

top200