brusszel


The Times: kerüljék el a magyar gazdaságot!

Figyelő Online
2014.04.08  13:27   
mail
nyomtatás
A magyar gazdaság elkerülését javasolta a külföldi befektetőknek a The Times üzleti rovatának vezető szerkesztője.
The Times: kerüljék el a magyar gazdaságot!

Ian King a tekintélyes konzervatív brit napilap keddi kiadásában írt kommentárjában úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor újjáválasztása további üzletellenes gazdaságpolitikai lépésekkel fenyeget. A magyar kormány eddigi intézkedései között van a magánnyugdíj-pénztári vagyon "lefoglalása", pénzügyi tranzakciós adó kivetése és a háztartási energiaárak csökkentése a nagybani árszint figyelembe vétele nélkül - áll a cikkben.

Mindez ártott Magyarország üzleti vonzerejének: a beruházási ráta a magyar gazdaságban alacsonyabb volt az elmúlt négy évben, mint bármely más kelet-európai EU-országban. A lap által szélsőjobboldalinak minősített Jobbik, amely "még Orbán Viktornál is ellenszenvesebb", a devizaalapú hitelek forintosítását javasolja az eredeti árfolyamokon, aminek óriási költségei lennének, Orbán Viktor azonban akár kísértést is érezhet arra, hogy ezt megpróbálja. Jobb, ha a magyar gazdaságot a külföldi befektetők elkerülik - fejeződik be a The Times üzleti szerkesztőjének írása.

The Economist: az új választási rendszer kedvezett a Fidesznek

A The Economist kelet-európai témákra szakosodott blogrovatának írása szerint az új választási rendszer aránytalanul segíti a Fideszt. A párt 800 ezerrel kevesebb voksot kapott, mint legutóbb, de a leadott szavazatok 44,5 százalékával is valószínűleg ismét kétharmados többségbe jut. A lendület a Jobbiké, amely halkabbra vette antiszemita és romaellenes retorikáját, és "trendi", a fiatalokra összpontosító lázadó erőként alakította újjá magát. A baloldal veszekedő pártjai előtt pedig nemhogy a választási győzelemig, de a modernizálódásig, "a korhadék eltakarításáig" és egy új vezető körüli egyesülésig is még hosszú út áll - olvasható a brit gazdasági-politikai folyóirat cikkében.

A Háárec az idegengyűlölet növekedését emelte ki

A Háárec című izraeli újság kedden „Magyarország fiataljai a cigányok és a zsidók gyűlöletének üzenetét támogatták" címmel közölt írást a választásokról, kiemelve a Jobbik erősödését. A cikk úgy tudja, a felmérések szerint a magyarok harmada véli úgy, hogy a zsidók uralják a világgazdaságot -, de a Jobbik előretörése az európai szélsőjobb általános erősödésének vonalába illeszkedik. A párt sikere a fontos közép európai ország növekvő nyitottságát jelzi a nacionalista és rasszista üzenetekre. Vona Gábor 2018-ra a hatalomra jutást jelölte meg céljaként „ráncfelvarrás" utáni kampányában, amelyben megpróbálta elmaszatolni pártja antiszemita ideológiai alapjait, s üzenete elsősorban a magyar fellendülést akadályozó EU-val, az IMF el és a globalizációval szembeni nacionalista szembenállást hirdette, noha szavazótábora tudta, mik voltak régebben zászlajára tűzve. A Jobbik erősödése a Görögországtól Franciaországig húzódó európai vonulatba illeszkedik, rasszizmusát nem elsősorban a zsidók, hanem a romák elleni mély gyűlölet jellemzi. A párt főleg vidéken és az ország keleti részén erős, kevésbé Budapesten, ahol a százezres zsidó közösség él. Az Orbán-kormány energikusan fejlesztette kapcsolatait Izraellel, és tisztában van a Jobbik megjelenésének negatív hatásával az ország imázsára, Nagy Andor, Magyarország izraeli nagykövete bejelentette, hogy a Jobbik soha nem lesz a kormány része - folytatja a Háárec. A lap szerint az a legaggasztóbb a párt sikerében, hogy népszerű a fiatalok körében, akiknek munkát és az EU-tól való elszakadást ígér, s akiket nem érdekel a cigányokkal és zsidókkal kapcsolatok rasszizmus.

A Jediót Ahronót keddi írása is elsősorban az antiszemitizmus jelenségével és a Jobbik sikerével foglalkozik a választások nyomán, a cikk szerint a magyar zsidókat aggodalommal tölti el a szélsőjobb párt erősödése. Az egyik megszólaló szerint elsősorban a többi pártból való kiábrándultság és a fásultság, nem pedig a szélsőjobb üzeneteinek támogatása okozta erősödésüket. Verő Tomi rabbi hangjuk parlamenti erősödésétől és a zsidók nagyobb arányú kivándorlásától tart.
A jeruzsálemi Héber Egyetem antiszemitizmus-szakértője nem számít változásra a zsidók helyzetében a választások után, mivel a Fidesz továbbra is képes a Jobbik nélküli kormányzásra, a magyar zsidó vezetés hagyományosan alkalmazkodik a megváltozott helyzethez, és kész az együttműködésre a mindenkori kormányzattal. Nagy Andor nagykövet az írás végén kijelenti, hogy a szélsőjobboldali és antiszemita Jobbik párt ellenzékben marad, és soha nem lesz lehetősége a kormányzásra koalícióban sem. A Jobbik szerinte szegény rétegeket manipuláló hangos kisebbséget képvisel. „Az erős konzervatív kormány mindent elkövet a zsidó közösség békéjének biztosítására a miniszterelnök által meghirdetett +zéró tolerancia+ alapján" - mondta a nagykövet.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: választás2014

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Gazdag Fidesz, szegény baloldal

Hogyan teljesítettek a pártok az ország leggazdagabb és legszegényebb településén?

Számot vetettek - Átrendeződés és konfliktus várható a jobboldalon

A Republikon Intézet „Választás 2014" címmel rendezett értékelő konferenciát politikusok és elemzők részvételével.

Pelczné Gál Ildikó vezeti a Fidesz EP-listáját

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke a kormánypárt listavezetője a májusi európai parlamenti (EP-) választáson.

Hoffmann Rózsa nem államtitkárként folytatja

Az államtitkár az oktatásügyben más feladatot kap - közölte Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője.

top200