brusszel


Lóvásár - Az OTP az MKB fogát nezegeti

Figyelő Online - Brückner Gergely
2014.04.13  08:00   frissítve: 2014.04.13 08:29
mail
nyomtatás
Egyre közelebb van az OTP az MKB megvételéhez, nyitott kérdés maradt viszont az ár - ez a nem-mindennapi, üzleti racionalitással nehezen értelmezhető hír szaladt végig a magyar sajtón az elmúlt hetekben. Megnéztük az érintettek pozícióját!
Bankot nem úgy szoktak venni, hogy a felek már lehelgetik a pecsétet a szerződés aláírásához, és közben felnéznek, „ja egy apróság még hiányzik, nincs még egyezség az árról." - viccelt egy banki forrásunk Az érintettek nem is igazán kommentálták, a lapunk által is sokszor megzenésített értesülést, amely szerint, ha valaki, az OTP érdeklődhet az MKB-ra. Háttérbeszélgetéseink alapján a Figyelő nem érezte, hogy már mindenórás lenne a kismama, vagyis akár a napokban deal születhetne. Nézzük mit lehet elmondani a potenciális vevő, a potenciális eladó és a potenciális portéka, vagy Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató korábbi szellemes hasonlatával a lóvásárra érkező vevő, a lókupec és a ló viszonyáról.

Az OTP több magyar bankot, így az MKB-t, a CIB-et, illetve a Credigen licenszét is kóstolgatta mostanában, de különböző okok miatt semmi nem lett az ügyletekből. A bank sokszor leszögezte, hogy az OTP részt szeretne venni a magyar bankpiac óhatatlan konszolidációjában, sőt, minden olyan piacon, ahol jelen van, kedvező ár esetén, érdeklik a növekedést segítő vásárlási lehetőségek. Bár a magyar piacon az OTP köszöni, jól van, de ha portéka bukkan fel, azt megvizsgálja. Vásárlási szándékainak deklaráltan nem a forrásai, legfeljebb a versenyhivatal tiltása, vagy a kizáró tenderkiírás lehet a korlátja. Utóbbira volt példa legutóbb a TakarékBank-deal, ahol, ha tehette volna, biztosan elindul az OTP.


Az MKB-t birtokló Bayerische Landesbanknál (BLB) most teljesen behúzták a kommunikációs kéziféket, nem nyilatkoztak a pletykáról, Ugyanakkor a banknak van egy eladási kényszere, az Európai Bizottság 2016-os végső határideje adott. Úgy tudjuk, hogy a BLB-nél időről, időre fel is bukkannak érdeklődők, és a németek szeretnék azt hinni, hogy nem csak az OTP lehet a nem éppen tökéletes szépségű királylány egyetlen daliás kérője. A BLB ugyanis nem szeretne alacsony áron, kapkodva kiszállni, mert állami hátterű bank, a müncheni és a berlini parlament, de Brüsszel is árgus szemekkel figyeli a dealt, ráadásul a BLB-nek pontos menetrendje van arra, hogy miként fizeti vissza a közösségi támogatását, ebbe nem fér bele egy alacsony eladási ár. Jobb szerződést szeretnének kötni, mint Ausztriában, ahol az osztrák Hypo Alpen Adriát egy euróért adták el, de rengeteg vita és hatalmas kintlevőség maradt a bank után.


Magában, az MKB Bankban a dolgozók leginkább a március végével távozott Simák Pál vezérigazgató körleveleit igyekeznek értelmezni e témában. Úgy tudjuk, hogy ő először némileg csalódottan írta meg a kollégáinak, hogy a tulajdonos sajnálatos módon úgy döntött, hogy leállítja a bank már meghirdetett kettéválasztását, és mégsem viszi külön társaságba az ingatlan projekt portfóliót. Később az ex-vezér megint írt a dolgozóknak, amelyben jelezte, hogy a tulajdonos hatékonyság-javító átvilágításának keretében az EY Magyarországon is lefolytatja Project AQUA elnevezésű átvilágítását. Ezt a munkát a dolgozók már az OTP esetleges szerepével hozták összefüggésbe, de volt aki jelezte nekünk, hogy, ilyen projektek mindig futnak a nemzetközi bankoknál, mert sok olyan globális szabályozási változás van, amelyet meg kell oldani a leányoknál is.


További szempontok az ügyletről a Figyelő eheti szánában.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: OTPMKB

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Trump harca

Egyelőre nem sok sikert könyvelt el a tabudöntögető új amerikai elnök, ami a gazdaságélénkítési tervére is árnyékot vet.

Mankó a hitelzűrzavarban

Fogyasztóbarát bankkölcsön

Bankból a katedrára

Rekordszámú gyereket sikerült elérni az idén a pénzügyi tudatosságra nevelő programmal.

A nagy meglepetés

Lakossági állampapír-vásárlás

top200