brusszel


Ömlik majd a pénz, csak győzzük költeni!

Figyelő Online - Váczi István
2014.04.11  12:06   
mail
nyomtatás
Paks, metrókocsik, uniós pénzosztás, kaszinók - számos sürgős, fontos ügyben pöröghet fel a kormányzati gépezet a következő hetekben.
Paks, metrókocsik, uniós pénzosztás, kaszinók - számos sürgős, fontos ügyben pöröghet fel a kormányzati gépezet a következő hetekben.

Mivel a jelek szerint a kormány szerkezete alig, összetétele pedig csak mérsékelten változik, minden bizonnyal nem kell sokat várni néhány sürgős, illetve a kabinet számára fontos ügy elintézésére. Az utóbbi csoportba tartozik a paksi szerződés véglegesítése a 10 milliárd eurós pénzügyi megállapodásról szóló kontraktus parlamenti elfogadásával.

Oroszok az alagútban

Hacsak Vlagyimir Putyin nem dönt úgy, hogy „tankkal megy át az ukrán határon", vagy más módon nem élezi tovább a feszültséget, valószínűleg nem lesz akadálya a további orosz-magyar kormányzati üzletelésnek sem.

Szintén az oroszokhoz kapcsolódó ügy a 3-as metró elaggott szerelvényeinek cseréje. Ahogy lapunk néhány héttel ezelőtt megírta, a kabinet ebben az ügyben is egy orosz opciót pártol: formálisan a meglévő szerelvények felújítását, ami valójában lényegében vadonatúj gyártású kocsikat jelentene.

A húsos fazék őrei

Pakssal ellentétben a 2014-2020-as uniós időszak 7 ezer milliárdos pénzeivel kapcsolatos ügyek esetében nem a kormány által diktált menetrend, hanem a folyamat természetes üteme miatt alakult úgy, hogy szinte rögtön a választás után egy rendkívül intenzív időszak kezdődik.

Magyarul indulhat a marakodás az uniós pénzekért. Nagy mozgolódás várható, hogy végül is mennyi jusson út- és vasútépítésre, kórházakra vagy a polgármesterek körében népszerű, de nem túl hatékony díszkövezésre.

Pörög a rulett

A kulisszák mögött kemény küzdelmet ígér a kaszinókoncessziók kiosztása is. Az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. is benevezett a versenybe, a szakma azonban ettől függetlenül korántsem tekinti lefutottnak a meccset.

A témáról részletesen olvashat a Figyelő hetilap április 10-i, idei 15. lapszámában.

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.