brusszel


Megkezdték a támadást az ukránok

Figyelő Online
2014.04.15  16:46   frissítve: 2014.04.15 17:17
mail
nyomtatás
Harcok bontakoztak ki a kelet-ukrajnai Szlovjanszk peremén, ukrán harckocsik és más haditechnikai eszközök tartanak a város felé - jelentette kedd reggel az ukrán média a helyi vezetőkre és "önvédelmi erőkre" hivatkozva.
17:17 -Kijev: Kramatorszkban különleges műveletet kezdtek az ukrán fegyveres erők
A terrorellenes intézkedések keretében különleges műveletet kezdtek az ukrán fegyveres erők Kramatorszkban - erősítette meg kedden a kijevi védelmi minisztérium.

A tárca annyit közölt, hogy a kelet-ukrajnai városban "elkezdődött és folyamatban van az ukrán fegyveres erők különleges művelete az Olekszandr Turcsinov ügyvivő államfő által meghirdetett terrorellenes intézkedések keretében, amelyek végrehatásához a fegyveres erők támogatást nyújtanak". Részleteket a műveletről hivatalosan nem hoztak nyilvánosságra.

A tárca egyik munkatársa nem hivatalosan megerősítette az UNIAN független ukrán hírügynökségnek, hogy már halálos áldozata is vannak a műveletnek. Ígéretet tett arra, hogy a minisztérium a művelet befejeződése után tájékoztatja a sajtót.

16:46 - A Kreml cáfolta, hogy orosz haderő tartózkodna Kelet-Ukrajnában
Abszurd az állítás, hogy orosz katonai egységek tartózkodnának Kelet-Ukrajnában - jelentette ki az orosz elnöki szóvivő kedden.

Dmitrij Peszkov szerint a nyugati kormányok szándékosan figyelmen kívül hagyják az orosz vezetés ezzel kapcsolatos nyilatkozatait.
A Kreml befolyásos tisztviselője arról is beszélt, hogy "nagyon sok orosz állampolgár sokkal intenzívebb orosz beavatkozást sürget az ukrajnai válságba". Peszkov a Vlagyimir Putyin orosz államfőhöz beérkező kérdésekből vonta le a következtetést. Az elnök csütörtökön élő televíziós műsorban válaszol majd a lakosság kérdéseire.

16:43 - Behatoltak az ukrán csapatok

Ukrán belügyi csapatok kedd délután behatoltak a kelet-ukrajnai Szlovjanszk városába, ahol az utóbbi napokban több épületet oroszbarát erők foglaltak el.

Az Interfaksz-Ukrajina ukrán hírügynökség azt közölte: a Kijev által meghirdetett terrorellenes művelet keretében az ukrán belügyminisztérium egységei behatoltak a Donyeck megyei Szlovjanszkba.

"Most lépett be Szlovjanszkba az ukrán belügy oszlopa 500 katonával, 20 páncélozott szállító harcjárművel, két helikopterrel és néhány autóbusszal. Terrorellenes akció következik" - közölte a hírügynökség szemtanúkra, közösségi portálokon közölt információkra hivatkozva.

Az Interfaksz-Ukrajina arról is beszámolt, hogy az ukrán biztonsági erők a Kramatorszkba és Szlovjanszkba vezető utakon jelentős páncélos technikát vonultattak fel.

16:31 - Putyin is rosszul járhat
Az orosz gazdaság sebezhetőbb lenne a jelenleginél keményebb nyugati szankcióktól, mint azt sokan gondolnák - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdászainak tanulmánya szerint nem elsősorban a viszonylag erős orosz pénzügyi mérleghelyzetet, hanem a politikai intézményrendszer gyengeségét kell figyelembe venni. Ez azt is jelenti, hogy a kulcsfontosságú tisztségeket betöltő orosz kormányilletékesek elleni kemény nyugati pénzügyi szankciók megbonthatják a Vlagyimir Putyin orosz elnököt körülvevő szoros hatalmi kört, és így idővel politikai, majd ebből következően gazdasági instabilitást okozhatnak Oroszországban is.

15:25 - Erősödött a hrivnya
Az ukrán hrivnya árfolyama nyolc százalékkal erősödött a dollárhoz képest, miután a kijevi központi bank az alapkamatot és az egynapos kamatot is megemelte hétfőn.

Az alapkamatot 300 bázisponttal, 6,5 százalékról 9,5 százalékra emelte a jegybank hétfő éjszaka, miután este az overnight kamatot csaknem kétszeresére, 7,5 százalékról 14,5 százalékra növelte. A jegybank azzal indokolta az intézkedéseket, hogy ezekkel kíván könnyíteni a nemzeti valutára, a hrivnyára nehezedő nyomáson. A jegybank számítása bejött, a hrivnya 8,1 százalékkal 12,59-re erősödött a dollárhoz képest kedd 13 órára. Az ukrán központi bank keveset tud tenni a hrivnya érdekében intervencióval, mivel devizatartaléka nem túl nagy, március végén csupán 15 milliárd dollár volt. Ukrajnának idén mintegy 10 milliárd dollár adósságot kell rendeznie, és további több milliárd dollárt kell költenie gázvásárlásra Oroszországtól.

14:51 - Nem lesz orosz kötvénykibocsátás
Az orosz pénzügyminisztérium törölte a folyó hétre meghirdetett kötvényárveréseket és ezzel már a második egymást követő héten nem bocsát ki adósságpapírokat belföldi piacon. A kötvényárverés elmaradását a múlt héthez hasonlóan ismét "a kedvezőtlen pici feltételekkel" indokolta a minisztérium keddi közleménye. Az orosz kötvényhozamok jelentősen nőttek az év elején. Elemzők szerint, ha Moszkva a jelenlegi - Oroszországra nézve - bizonytalan nemzetközi környezetben adósságpapírt adna el, azt csak hozamemelkedéssel tehetné meg. A feltörekvő piacok - ahova az orosz is tartozik -, komolyan megsínylették a jelentős tőkekivonást azután, hogy az amerikai jegybank (Fed) fokozatosan szűkíteni kezdte mennyiségi enyhítését. A Krím elfoglalása, majd most a kelet-ukrajnai bizonytalanság tovább növelte az Oroszország iránti bizalmatlanságot.

12:43 - A németek ugranak be az oroszok helyett?
Ukrajnának szállít gázt az RWE, a német energetikai konszern keddi közleménye szerint évente akár 10 milliárd köbméter földgázt szállíthatnak Ukrajnának, ami a fogyasztás csaknem 20 százalékát fedezi. >>>

11:41 - Egyre nagyobb az esély az ukrán csődre
Az ukrán jegybank meglepetésszerű és rendkívüli mértékű kamatemelése is az ukrán gazdaság egyre romló állapotára irányítja a piac figyelmét.

A Markit Financial Information Services piaci adatszolgáltató kimutatása szerint az ukrán államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama a keddi londoni kereskedésben 71 bázispontos emelkedéssel 1088 bázispontról indult.

Ez egy kereskedési napon belül óriási mértékű drágulás, és azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollár névértékű ötéves ukrán államkötvényre most csaknem 1,1 millió dolláros középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, az előző napi zárásnál több mint 70 ezer dollárral drágábban.

11:38 - Martonyi megdöbbent
Az ukrán válság eseményei és az orosz fellépés, a "külső sokk" meglepetést okozott, és romba döntött egy 15-25 éves álmot, amely arról szólt, hogy a területi kérdéseknek már nincs jelentőségük, csak a verseny számít - fogalmazott kedden egy brüsszeli panelbeszélgetésen Martonyi János külügyminiszter.

Az Európai Politikai Tanulmányok Központja (CEPS) által szervezett rendezvényen a magyar diplomácia vezetője elmondta, hogy jelenleg az Európai Unió, bár igyekszik, sajnos nem irányítója az eseményeknek, csak reagál a történésekre. Martonyi János amellett foglalt állást, hogy az Európai Uniónak ki kell állnia az elvei és az értékei mellett, és a jelenlegi helyzetben félre kell tenni a belső vitákat és nézeteltéréseket.

8:32
Az önvédelmi erők egyik koordinátora, Mikola - aki családi nevét nem kívánta nyilvánosságra hozni - elmondta, hogy a Szlovjanszk szomszédságában fekvő Andrijivka faluban harcok folynak, fegyverropogás és robbanások zaja hallatszik onnan, ég a falusi tanács épülete, a város felé pedig páncélozott katonai járművek tartanak.

A férfi közlése szerint támadás érte a szlovjanszki szakadár önvédelmi erők néhány posztját. Rendszámtábla nélküli gépkocsival közlekedő, fekete egyenruhás emberek nyitották rájuk tüzet. Mikola azt feltételezi, hogy a Jobboldali Szektor nevű nacionalista szervezet emberei voltak a támadók - írta az Ukrajinszka Pravda internetes portál.

Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint az andrijivkai faluházát az éjszaka folyamán gyújtották fel ismeretlen tettesek, a kétszintes épület teljesen kiégett, de senkinek sem esett baja. A szlovjanszki adminisztráció illetékesei azonban cáfolták azt, hogy lövöldözés volt a településen. Vjacseszlav Ponomarjov, Szlovjanszk ügyvezető polgármestere, a helyi "önvédelmi dandár" parancsnoka ugyancsak azt állította több forrásra hivatkozva, hogy a város felé harckocsik és más katonai eszközök tartanak. A szakadárok nem akarják, hogy vér folyjon, és készek tárgyalni - tette hozzá. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség közölte, hogy katonai eszközöket, egyebek mellett páncélozott katonai járműveket láttak a Donyeck megyei Karamatorszk peremén is. Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács hétfő reggelig adott időt a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadároknak, hogy távozzanak az általuk megszállt középületekből, ellenkező esetben átfogó terrorizmusellenes hatósági fellépés kezdődik ellenük a hadsereg bevetésével. A kijevi fenyegetés ellenére a szakadárok továbbra is megszállva tartanak kormányzati épületeket több kelet-ukrajnai városban.

02.19 Kommünikét adott ki Obama

Barack Obama amerikai elnök arra sürgette orosz partnerét, Vlagyimir Putyint, vesse latba befolyását annak érdekében, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát fegyveres csoportok hagyják el az általuk elfoglalt épületeket és tegyék le a fegyvert - közölte helyi idő szerint hétfő este a Fehér Ház.

A Washingtonban kiadott kommüniké szerint Obama Moszkva kérésére hívta fel Putyint az ukrajnai helyzettel kapcsolatban.
Az amerikai elnök súlyos aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az orosz kormány támogatja a fegyveres, oroszbarát szakadárok akcióit, akik az ukrajnai kormány aláásásával és destabilizálásával fenyegetnek.

 

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.