brusszel


Megvezették a Bazilika plébánosát?

Mini bár, nagy gond - feljelentés a rendőrségen
Figyelő Online - VARGA ZSOLT
2014.04.16  07:00   
mail
nyomtatás
Budapest szívében, a Szent István téren épített terasz ügyében ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek a rendőrségen. A kusza szálakat a nyomozás hívatott kibogozni, az újságíró mindenesetre addig is magánnyomozást folytatott.
A Szent István téren egy állandó terasz megépítéséhez elvileg több papírt is be kell szerezni. Kell hozzá építési engedély, sőt a Bazilika plébánia hivatalának hozzájárulása is. Ez utóbbi nem véletlenül. A téren ugyanis esténként, éjszakánként stílszerűen szólva áldatlan állapotok uralkodnak. A plébániának ezért kellett a Bazilika teraszát kerítéssel körbevenni, és azt éjszakánként bezárni, kemény költségekbe verve ezzel az egyházat - tudatta a Figyelő Online-nal Snell György, a Bazilika plébánosa. Azt már mi tesszük hozzá, odáig fajult a helyzet, hogy az altemplom salétromossá kezdett válni az oda leszivárgó emberi vizelet miatt. A zaj sem elhanyagolható, „a plébániára is több ízben érkeznek panaszos kérések az itt lakóktól."

A Szent István téren és a környező utcákban egymás után nyíló téli-nyári teraszok közönségének - fogalmazzunk így - nemkívánatos része nem kis részben felelős ezekért az állapotokért. Abban nincs vita, hogy az idegenforgalom és a vendéglátás fellendítése közös cél, de a vendégáradat és a hangerő mederben tartása is közös érdek - lenne.
A Mini bár márciusban nyílt terasza mondhatni a hatósági eljárás, a hivatali ügyintézés állatorvosi lova. Látszólag minden rendben, de ha mélyebbre ásunk, egyre több a kérdőjel. A műemlékek védelméért felelős „Forster Központnak világörökségi területen nincs hatósági jogosítványa, ha megkeresés érkezik, szakértői véleményt ad. A Szent István térre vonatkozó megkeresést nem kapott."- írta kérdésünkre Róna Katalin, a Forster Központ sajtófőnöke. Lépjünk ezen túl, úgy látszik, nem kell körültekintő vizsgálódás ahhoz, mi épülhet pár lépésre a Bazilikától. Majd eldönti az V. kerületi polgármesteri hivatal egymaga. Zalka Szilvia, a polgármesteri hivatal sajtóreferense érdeklődésünkre ismételten azt a választ adta, hogy a terasz nem építési engedély köteles. Csakhogy a polgármesteri hivatal birtokunkba jutott belső levelezéséből az derül ki, hogy „a téliesített terasz építési engedélyezési kör,", s ezt nem más állítja, mint Rogán Antal polgármester. A félreértések elkerülése végett: ugyanarról a létesítményről, a Mini bár teraszáról van szó. Joggal kérdezzük: Kinek higgyünk? A belső levelezésnek, vagy a nyilvánosságnak szánt szövegnek? Kívánatos lenne az ellentmondás feloldása.

Ami tény: a szóban forgó terasznak nincs építési engedélye. Az is kérdéses, hogy a plébánia hozzájárulását adta-e a terasz megnyitásához, s ha igen, mikor tette azt. „A hozzájárulással már a kérelem benyújtásakor rendelkezett a kérelmező." - idézzük újból Zalka Szilviát. Ezt az állítást viszont nem más, mint a plébánia cáfolja. Az építkezés már javában folyt, amikor az üzlet képviselői megkeresték a plébániát, ahol jobb híján hozzájárulásukat adták. Holott addig egyetlen oszlopot nem állíthattak volna fel, egyetlen szöget nem verhettek volna be, amíg csak egy papír is hiányzik. A hivatal pedig valami furcsa oknál fogva szemet hunyt a főváros közepén folyó illegális építkezés fölött - ha hihetünk a Bazilika plébániája által írt hivatalos levélnek. A Mini bár odáig merészkedett, hogy a Szent István téren egy alkalmi rendezvény hatalmas sátrának felállításához még csak ki sem kérte a plébánia hozzájárulását.
A polgármesteri hivatal hozzáállása már csak azért is meglepő, mert korábban a Mini bár teraszával kapcsolatos vita során keményen léptek fel. Egyszer már az engedély nélküli építkezést leállították, bírságot vetettek ki. Vajon mi történt azóta?

A Mini bár teraszának esete egyébiránt nem egyedi. A Bazilika plébánosa, Snell György arra panaszkodik, hogy a legtöbb esetben csak akkor keresik meg őket a kérelmezők, amikor már felépültek a teraszok, vagy nyakukon a rendezvény. Azaz kész helyzet elé állítják őket. Éppen ezért nyomatékosan kérik, hogy a jövőben a kötelező tiszteletet betartva már a munkálatok megkezdése előtt kérjék ki véleményüket és hozzájárulásukat.
Hogyan fordulhatott mégis elő, hogy a szükséges engedélyek nélkül folytak a munkálatok? A nyomozás választ adhat erre a kérdésre is - az ismeretlen tettes ellen tett feljelentés mindenesetre azt feltételezi, hogy visszaéltek az egyház pecsétjével és hitelével.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.