brusszel


Eljött a vég a gödi gyárban

Figyelő Online - Halaska Gábor
2014.04.20  13:00   
mail
nyomtatás
Hamarosan megszűnik a nemrég még a száz legnagyobb magyarországi cég között jegyzett Samsung SDI Zrt. Az elavult termékszerkezet mellett ebben szerepe lehetett az uniós kartellbírságnak is.
A telefon kicsöng, azután egy mellékállomásra irányítja a hívást, majd hosszas további csörgés után jön a sípoló faxhang. A Samsung SDI Magyarország Zrt. végelszámolás alá került gödi gyára elérhetetlen. Nem mintha korábban könnyen kapcsolatba lehetett volna vele kerülni: a munkaerő-felvételen túl lényegében semmit sem kommunikált. A koreai világcég termékei¬ről szívesen beszél, de gyárairól kevés információt oszt meg. Még a jászfényszarui és szigetszentmiklósi Samsung Electronics Magyar Zrt.-nek sincs igazán kapcsolata a külvilággal, de a gödi gyár végképp egy elkerített kis birodalom volt.

Mindenesetre alaposan rájár a rúd az utóbbi években a főváros tágabb térségében lévő elektronikai gyártókra. A Sony 2010-ben zárta be gödöllői üzemét, a Nokia Komáromban nagy leépítéseket hajtott végre 2012-ben, a Philips pedig - pontosabban akkor már a vegyes vállalati cége - a múlt év végén a székesfehérvári tévégyárra tett lakatot. A sort április elején a Samsung SDI Zrt. folytatta, amelynek gödi képcső- és plazmapanel-
összeszerelő üzeme került végelszámolás alá. A dolog annyiban nem meglepő, hogy a dolgozói létszám már korábban 880-ról 110-re esett, és fokozatosan csökkent az árbevétel is (lásd a grafikont). Így is méretes cégről beszélhettünk azonban: a 2012-es 76,6 milliárd forinttal a mezőny első felében szerepelt a Figyelő TOP200 listáján, egészen pontosan a 96. legnagyobb magyarországi cégnek számított. Az elektronikai gyártók ágazati listáján pedig a 16. helyen állt, nem túl messze például a székesfehérvári Videoton Holdingtól. A hírek szerint az SDI-ből a gépeket részben Jászfényszarura vitték, részben leselejtezték, hiszen egy 2001-es üzem már eléggé réginek számít a gyorsan változó iparágban. Az eredménytartalékból pedig a társaság közel 5 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetett ki anyavállalatának.

A Dél-Koreában négy évtizede működő képcsőgyártó cég, az SDI meglehetősen önálló a Samsung-csoporton belül, a helyi tőzsdére is bevezették a részvényeit. Gödi leányvállalatának a fő gondja az volt, hogy elsősorban hagyományos, katódsugárcsöves készülékeket gyártott, de sajnos a technológiaváltás is zsákutcának bizonyult.

További részletek a Figyelő hetilap 2014/16-ik számában, csütörtöktől.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200