brusszel


Az olasz maffia Németországban

Figyelő Online - Kőhegyi Bence
2014.04.18  17:01   
mail
nyomtatás
Az állam hanyagsága révén a szicíliai maffia növekvő befolyása katasztrofális hatással van Németország társadalmára és gazdaságára - írja a Spiegelen Jörg Diehl. Az olasz bűnbandák által dominált német építőiparban egyre gyakoribb, hogy a nem létező munkát fiktív számlákkal igazolják, hatalmas kárt okozva ezzel az államnak.
„Esküszöm neked, hogy lecsavarom a fejét" - hallható egy felvételen S. Gabriel hangja, akit „egy első osztályú csirkefogónak" írt le az egyik informátor. A szicíliai származású üzlettulajdonos és társai a hírek szerint olyan árnyékvállalkozásokat tartanak fenn, melyek pénzmosodaként működnek, és közben szociális engedmények formájában több millió eurót csalnak ki a német államtól. Az említett személyek ellen jelenleg is eljárás folyik, többek közt adócsalás ügyében, ítélet ezen a héten várható.

A kölni rendőrség speciális csoportja, a Scavo szerint az illegális üzletek vezetői a legtöbbször strómanokat alkalmaznak, akiknek az a feladatuk, hogy komoly pénzösszegért cserébe a valódi bűnös helyett vállalják a felelősséget, akár a börtönbüntetést is. Egy tanulmány szerint az ilyen jellegű árnyékvállalatok leginkább az építőiparban fedezhetőek fel. A Rajna és Ruhr-vidéken jellemzően a Cosa Nostrához köthető dél-itáliaiak tartják kezükben a szálakat.

A becsületes üzletemberek, állításuk szerint, nem tudnak hosszabb távon versenyezni a fekete munkát felhasználó csoportokkal. A sokszor nem létező munkáért járó, és fiktív számlával igazolt pénzek nagy része Szicíliába vándorol, a hatóságok becslése szerint az ilyen jellegű tevékenységek mintegy 1,5 milliárd eurónyi adókiesését, és további 2 milliárd euró szociális juttatás kifizetését jelentik az államnak. „Németország a maffia számára egy olyan hely, ahol a pihenés mellett zavartalanul működtethetik üzleteiket" - mondja Dieter Schneider, egy országos nyomozó intézet elnöke. Szerinte a családok fő célja, hogy minél magasabb társadalmi rangot elérve léphessenek be a német gazdasági szférába. A bűnbandák piacaik zavartalan működésének érdekében fő eszközként az erőszakot és a megfélemlítést használják.

Annak ellenére, hogy a hatóságok régóta tisztában vannak a problémával, egyelőre nem sikerült hatékony módszert kidolgozniuk a megoldásra. A szövetségi kriminológiai intézet (BKA) egyenesen azzal vádolja a német államot, hogy képtelen hatékonyan fellépni a szervezett bűnözés ellen. A nyomozók szerint a különböző klánok számára az elmúlt 10 év illegális tevékenységei 123 millió euró hasznot hoztak, amiből csak kevesebb, mint 8 milliót sikerült lefoglalni. A hatóságok gyenge és hatástalan fellépése könnyen magyarázhatja, hogy miért érzik olyan jól magukat az olasz szervezett bűnözők Németországban.

Míg a Cosa Nostra emberei inkább az építőiparban találhatóak meg, addig a szintén maffia-típusú szervezet, a Camorra tagjai a hamis márkájú árucikkek kereskedelmében érdekeltek. Egy elemzés szerint, ezeket a termékeket Nápolyban állítják elő, és Németországban áron alul dobják piacra. A bevétel a Camorra család regionális vezetőjéhez kerül, amiből levonják a német közreműködők jutalékát.

A BKA adatai szerint, a német pizzériák közül legalább 300 az olasz maffia ellenőrzése alatt áll. Ezek a vendéglátóipari egységek megfelelőnek bizonyulnak a pénzmosásra, amellett, hogy lehetőséget biztosítsanak arra, hogy kialakítsák kapcsolataikat akár a döntéshozókkal is. „Ezekben az esetekben szinte lehetetlen számunkra, hogy lerántsuk a leplet ezekről a bűntényekről" - mondja Schneider. A családok ereje és befolyása gyakran sokkoló, még a többszörös gyilkosság is előfordul.

2007-ben hat maffiózót lőttek le a Duisburg nevű étteremben. Azóta az egyik tulajdonos, akinek üzletében az egyik áldozatot éppen a mészárlás előtt vezették be rituálisan a maffiába, most pizzát és tésztát szolgál fel egy másik helyen. A vállalkozónak több jól menő étterme is van Németország szerte. Érdekesség, hogy a világon jelenleg két ország található, ahol az olasz maffiózók aktívabbak, mint Németországban. Az egyik Kolumbia, a másik némi meglepetésre Ausztrália.

Jörg Diehl, a Spiegel Online munkatársa.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200