brusszel


Izraeli kémektől tart az Egyesült Államok

Figyelő Online
2014.04.20  11:49   frissítve: 2014.04.20 13:10
mail
nyomtatás
Az Egyesült Államokban attól tartanak, hogy a vízummentesség megkönnyítené izraeli kémek bejutását, ezért nem adják meg azt - írta a Háárec című izraeli napilap vasárnap.
Az amerikai hírszerző szervek ellenállása miatt nem vehet részt Izrael a vízummentességi programban - írta a lap egy amerikai hírportál értesülésére hivatkozva.

Jelenleg 38 ország, köztük Magyarország polgárai utazhatnak vízum igénylése nélkül kilencven napra az Egyesült Államokba turistaként, az izraelieknek viszont vízumot kell igényelniük, noha a zsidó államot támogató amerikai lobbi egyik legfontosabb ügye a vízumkényszer eltörlése. Tavaly az összes izraeli kérelmező 9,7 százalékát és a katonaság után turistavízumot kérő izraeli fiatalok több mint nyolcvan százalékát utasították el az amerikai hatóságok.

A kongresszus vízumügyekben döntő bizottságának zárt ajtók mögötti megbeszélésén az amerikai törvényhozók arról tanácskoztak, hogy Izrael is bekerülhessen az vízummentes országok közé, de a hírszerzők aggodalmukat fejezték ki, hogy ezzel megkönnyítenék kémek esetleges bejutását is Amerikába - olvasható a Háárec cikkében.

A titkos ülésen először merült fel az izraeli kémkedés ügye, eddig azért nem vehetett rész a zsidó állam a vízummentességi programban, mert Jeruzsálem politikai okokból olykor megtagadta palesztin és arab származású amerikaiak beutazását az országba, vagy esetükben a határon különösen alapos biztonsági vizsgálatot végeztek. Noha Izrael tagadta, hogy eljárása diszkriminatív lenne, Washington egyenlő eljárást követelt polgárai számára, tekintet nélkül azok származására.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.