brusszel


Fektessen szomjúságba?

Határidős vízpapír
Figyelő Online - Szirmai S. Péter
2014.04.23  13:00   frissítve: 2014.04.22 16:24
mail
nyomtatás
Padlón az ingatlan, a tavalyi zakó után az arany is becsapós, miközben a szomjas vevő 10 dollárt is adna egy liter vízért Afrika közepén, de ott nincs, nálunk meg van. Erre épített határidős ivóvíz-kereskedelmi modellt a FuturAqua.
Talán nem is a kereskedelem templomába, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Andrássy úti épületébe, talán a vízművekbe kellett volna invitálni a FuturAqua Nyrt-nek a szomjas és kíváncsi újságírókat, hogy nagyobb legyen az érdeklődés a „vízkereskedelem új dimenziójának megszületését" bemutató tájékoztatóján, hogyan lehet hatékonyan kereskedni az ivóvízzel, a jövő kincsével. Szemben a Margit-szigeti sörös rendezvénnyel, ahol bezzeg ebéd utánig maradt a média, alig néhány újságírót érdekelt, hogy mi a csoda az a Watercoin, amely tucatszám szerepelt a pár soros céges közleményben.

Nehéz is lenne egy sms-be sűríteni, de hogy idővel lehet benne üzlet, arra annak a honfitárs kalandtúrás-befektetőnek az esete a garancia. Az évi rendes szafari kiránduláson úgy elpuskázta a jókor érkezést a catheringes uzsonna pontra, hogy már 10 dollárért sem tudott egyetlen palack vizet sem venni, mert az előző turnus addigra felivott mindent. Ez alapján, eljátszva a gondolattal az új elektronikus kereskedelembe felkínált 60 millió literes vízkapacitás - literenként 10 dollárért - pont 600 millió dollár lenne, azaz - 220,5 forintos dollárkurzussal számolva - 13,23 milliárd forint. Nem is lenne rossz évi alig 60 ezer köbméter - amúgy ásványvíz minőségű - ivóvízért sem.

Ennyi irónia után azért nem árt tisztázni, mi az a „világszerte egyedülálló, magyar innováció", amivel a kevesebb, mint egy év alatt a részvényárfolyamát megfelező kis társaság máris némileg felfelé tudta görbíteni a grafikon végét, és akár újra a befektetők célkeresztjébe kerülhet határon itthon és túl.

A FuturAqua már a 2011-es kibocsájtási tájékoztatójában jelezte, hogy a vízkereskedelem alternatív módját szeretné bevezetni. A tízdolláros példa is mutatja, hogy az ivóvíz - pénzügyi értelemben is - kincs, nem áll rendelkezésre, annyi mint amennyi a következő időszakban kell majd: már most vízhiány van a világ számos részén, és ez fokozódni fog. De, míg más nyersanyagot már lehet határidős kötésekkel adni-venni, az ivóvizet nem lehet. A FuturAqua - saját bázisára és a kapcsolódó partnereire alapozva - erre dolgozott ki egy módszert, hogy a vízben gazdag Magyarországon előre leköthessék a készletet, a hozzáférést akár a szűkösebb időkre is. Ahhoz, hogy időben és térben kereskedhessenek az ivóvízzel, a társaság kialakított egy vízsztenderdet. Miután a helyi pénzek használatához jogszabályba foglalták tavaly a „forgatható utalvány" intézményét, a FuturAqua, élve a lehetőséggel, az általa létrehozott, forint és vízfedezet is rendelkező két féle „vízutalványt" is ilyen forgatható, átruházható „értékpapírként" vezeti be. Az utalványok lejáratáig pedig a FuturAquanál - illetve a szerződött partnerinél - vízre beváltható mindkettő.

Az egyik a „FQX vízkvóta" utalvány egy naptári évre szól. A használatához tudni kell, hogy a társaság alapszabálya szerint minden részvényes, minden egyes részvénye után egy-egy liter ásványvizet vehet át önköltségi áron. Sokan élnek is a lehetőséggel, de olyanok is akadnak, akik nem veszik át a részvényenkénti vizet, inkább eladnák a kvótát, amelyre az FQX utalvány ad lehetőséget. Ezzel az utalvánnyal mehet majd az illető a vizéért, vagy az utalvány formájában értékesítheti azt.

A másik utalványt, a Watercoint, éppen az hívta életre, hogy a FQX minden év végén lejár, a Watercoinnak viszont a távoli 2028 a technikai lejárata, amely a FuturAqua vízbázisának időszakos kitermelési engedélye lejáratához kötött. A vízbázis engedély megújításával együtt azonban ezt a technikai lejáratot is, a kibocsájtó állítása szerint, automatikusan meghosszabbítják majd.
A Watercoin lényege éppen ez, hogy ha majd csak 15 év múlva veszik is elő, akkor is beválthatják vízre. Ezzel a kitalálói szerint olyan pénzügyi instrumentummá válik ezzel, amit fel lehet halmozni, örökíthető a szűkösebb időkre, amikor a víz már feltehetőleg még értékesebb kincs lesz. Ezzel részben a pénz jegyeit viseli, átadható, kincsképző funkcióval is rendelkezik.

A modell része, hogy az utalványokat az elfogadóknál az FuturAquanál, illetve a csatlakozó partnereknél vízre lehet váltani. Az időben megosztott kapacitásokat, kvótákat a www.vizkvota.hu honlapon tudják - kezdetben csak a részvénytulajdonosok - adni-venni és július 15-től a vízbeváltást is ezen a felületen lehet bonyolítani.

Nem tudni egyelőre, hogyan fogadja majd a piac a - kitalálói szerint - „innovatív, magyar pénzügyi instrumentum" ötletét, de februárra még 12 forintos mélységbe süllyedt árfolyam április közepére máris 4 forinttal emelkedett...
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200