brusszel


Miniszterkeringő - Tétre, helyre, befutóra

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2014.04.24  07:42   
mail
nyomtatás
Semmi sem sürget minket - adott tömör választ egy kormányzati forrásunk arra a kérdésünkre, hogy mikor hirdethet új kabinetet Orbán Viktor. Az sem kizárt, hogy júniusig elhúzódik az új kormány megalakulása - tette hozzá. Ugyanez a mérsékelt tempó jellemezheti a politikai program végrehajtását is. „Nincsenek gyorsan megoldandó ügyeink. Persze, a devizahitelesekkel foglalkozni kell, meg az EU újabb támadásaival, de most tényleg nincs okunk felpörgetni a tempót" - mondta nyilatkozónk, aki szerint Rogán Antal esetleges szerepvállalását a kormányban lehetetlenné teheti a vagyonnyilatkozata körüli botrány. A ciklus közben azonban még kaphat miniszteri posztot a frakcióvezető.
Sok tehát a bizonytalanság. Azért valamit elárul a kormányfő terveiről, hogy a második Orbán-kormány minisztereivel két körben tárgyalt a jövőről. Úgy tudjuk, az első turnusba tartozott Pintér Sándor belügyminiszter, Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezető, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere valamint Navracsics Tibor, aki a közigazgatást és az igazságügyet igazgatta. Vagyis csupa olyan kormánytag, akik nagy valószínűséggel folytatják a munkát. Közülük egyedül Navracsics Tibor névjegykártyáján lehet változás, ő a külügybe kerülhet, onnan pedig Brüsszelbe, EU-biztosnak. Az új kormánynak addig is tagja lehet. Velük egyeztetett tehát először Orbán. Később került sor Fazekas Sándor agrárminiszterre, Hende Csaba honvédelmi tárcavezetőre, illetve Németh Lászlóné fejlesztési miniszterre.



Említettük a vitás ügyeket Brüsszellel, amelyek lekötik a kormányt. Nos, ismereteink szerint mind a pálinka otthoni adómentes főzését, mind a földtörvényben foglaltakat illetően a következő orbáni „napiparancs" van érvényben: Elmenni a falig, vagy azon túl is! Ha kell, a törvények fifikás átírásával, ha kell, az aktuális uniós ügyek magyar megvétózásának kilátásba helyezésével, de Orbánék ki fognak tartani a Brüsszel által vitatott kérdésekben.

További részletek a kormányalakításról a Figyelő hetilap 17. számában.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.