brusszel


Növekedési hitelprogram újratöltve

KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK HITELLEHETŐSÉGEI
Figyelő Online - Brückner Gergely
2014.04.24  07:00   
mail
nyomtatás
Az első felvonáshoz képest komótosabb a Növekedési hitelprogram (NHP) második üteme. Az első kör sok jó projektet kiszippantott, a magyar cégek várnak a 2014-20-as időszak uniós programjaira, s még a hitellehetőség év végi zárónapja is odébb van. Az már most látszik, hogy a Magyar Nemzeti Bank dicséretesen rugalmas, és az életképes középvállalkozásoknak valóban segíthet az NHP 2. A bankok azonban képtelenek kigazdálkodni a kockázatokat a 250 bázispontnyi marzsból.
Van, akinek már bejött. „Éppen ma beszéltem a bankkal, hogy készítsék nyugodtan elő a hitelszerződést, mert egy uniós pályázatot már megnyertünk és a második is esélyes" - újságolta rutinos NHP-pályázóként Losó József, a Mirelite Mirsa Zrt. vezérigazgatója a Figyelőnek. Ha minden jól megy, hamarosan új, 350 millió forintos beruházásba kezd az albertirsai tartósítóipari társaság, amely vadonatúj, krémleves-szósz termékkörrel akar kirukkolni, és beruházna az ehhez szükséges technikai berendezésekbe. Sürget az idő, Losó József tervei szerint a hitelszerződés aláírásától számított egy hónapon belül indulhat a beruházás. Mivel a belföldi piac kicsi, a tervezett növekmény kétharmada exportra menne. A cég már az első NHP-ben is részt vett, és akkor is fejlesztésre, illetve magas kamatú beruházási hitele kiváltására fordította a kölcsönt, összesen mintegy 1,5 milliárd forint értékben.

Van, akinek nem jött be ennyire. A szabályok változása miatt nem vett részt eddig a program második körében a K-Láng Kft. Az épületgépészeti kivitelező-szerelő társaság az első fordulóban 15 millió forintos forgóeszközhitelt vett fel, ez komoly versenyelőnyt biztosított számára, és jelentősen segítette az ügyfélmegtartást. „A válság kirobbanása óta visszaestek a szektorban a készletszintek, ma már a legnagyobb globális szereplők sem tartanak fenn minden országban raktárakat, így gyakran napokat kell várni egy-egy alkatrészre, berendezésre" - magyarázta lapunknak Kucsera Zoltán ügyvezető. A piaci átlagnál 8-9 százalékponttal alacsonyabb, 2,5 százalékos kamattal kínált forgóeszközhitel jelentősen csökkentette a vállalat számára a készlettartás költségeit. A társaság azt tervezte, hogy az idén megismétli a tavalyi hitelfelvételt, a szabályok változása azonban ezt egyelőre meghiúsította. Amíg ugyanis tavaly ötéves futamidővel adhattak a bankok hitelt forgóeszköz-finanszírozáshoz, most ez az ötödére, egy évre csökkent. Márpedig a K-Láng nagyjából kétévnyi készletet halmozott fel a 15 milliós hitelből, ezt pedig egyéves lejáratúból nem éri meg finanszírozni.
És van, aki kivár. Az első NHP-re sikerrel pályázott a bicskei precíziós öntödei társaság, a Magyarmet Bt. Azt azonban Győri Imre ügyvezető az uniós Közép-dunántúli operatív programra már beadott pályázata elbírálásától tette függővé, hogy az új NHP-re is jelentkezik-e. A Magyarmet ugyanis 365 millió forintos beruházással teljesen új technológiát akar bevezetni. Győri április végére várja a pályázati értesítést. Úgy tervezi, ha nyer a Magyarmet, az új növekedési programra is jelentkezik.


SIKERSZAKASZ, MAJD DÖCÖGÉS
Nagy Márton, a programgazda MNB ügyvezető igazgatója szerint a hitelprogram már eddig is 0,8 százalékkal növelte a GDP-t, és a jövőben további bővülési többletet generálhat. Az MNB egyenesen sikerként éli meg a második szakaszt, míg maguk a közvetítésben részt vevő bankárok az eddigi lassabb ügymenetről visszafogottan fogalmaznak, és erős második fél évet várnak.


A hitelintézetek és a vállalkozások vezetőivel beszélgetve mégis a döcögés tűnik a reális képnek. Ahány ház, annyi tapasztalat, de az összesített számok árulkodók. Az 500 milliárd forinttal indított, de akár még az idén 2000 milliárdos összegig bővíthető második felvonás egyelőre csak poroszkál. Az összesen 15 hónapos második etapban 2014. március végéig még csak 2500 vállalkozással, összesen 94 milliárd forint értékben kötöttek a bankok szerződést. Ez annál szembetűnőbb, mivel az NHP első, 750 milliárd forintos keretösszegéből 700 milliárdot hipp-hopp! elkapkodtak a kis- és középvállalkozások. Ez az etap 7300 magyar kkv-nak jelentett olcsó forrást.

De vajon miért volt sikeresebb az első felvonás? Zolnai György, a Budapest Bank vezérigazgatója szerint mivel 2014 végéig lehet igényelni a hitelt, sokan kivárnak, és az utolsó hónapokban jön el a „kapuzárási pánik", vagyis az összesített számok a program vége felé ívelhetnek fel. Az is nyomós érv, hogy a csőben levő jó beruházási ötleteket részben már kiszippantotta az első szakasz. Ezek a fejlesztések jó eséllyel NHP nélkül is megvalósultak volna, de így nyilvánvalóan javultak a projektek megtérülési lehetőségei, az így felszabaduló tőkét további beruházásokra fordíthatják a vállalkozások. További sok-sok részlet és beszámoló a programról a Figyelő eheti címlaptörténetében.

NHP-kisokos

Ki veheti igénybe?
- egyéni és társas vállalkozások, amelyek kkv-nek minősülnek
- a foglalkoztatottak száma legfeljebb 249 fő
- az éves nettó árbevétel legfeljebb 50 millió euró (15 milliárd forint) vagy a mérlegfőösszeg legfeljebb 43 millió euró (12,9 milliárd forint)
- a vállalkozást 2013. augusztus 31. előtt alapították, és a cégben 2013. augusztus 31. után tulajdont szerzők a hitelszerződés megkötését követő két évben összesen legfeljebb 50 százalékos tulajdonosi részesedést birtokolnak

Milyen célra vehető igénybe?

- forgóeszköz-finanszírozásra
- új beruházásra
- uniós támogatás előfinanszírozására

Mire nem vehető igénybe?
- ami a vállalkozás üzleti tevékenységét nem szolgálja
- közvetlen vagy közvetett tulajdonosok, vezető tisztségviselők, munkavállalók, illetve e személyek közeli hozzátartozói közötti tőkeemelésekre, vásárlásokra és beruházásokra
- saját vállalkozásban végzett saját rezsis beruházási tevékenységre
- lakóingatlanként vagy üdülőként nyilvántartott ingatlanra
- személygépkocsi vásárlására

 

További részletek a Figyelő hetilap 2014/17. számában.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: NPH

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.