brusszel


Online üzlet - Elhúzzák az Apple nótáját?

Figyelő Online - Devecsai János
2014.04.27  13:00   
mail
nyomtatás
Európában tavaly megállt a zeneipar hanyatlása. Az iTunes típusú letöltések helyét a valós idejű online megoldások - például Spotify, Deezer - kezdik el átvenni. Erre mozdul rá a Google és az Apple is. A fizikai hanghordozók haláltusája pedig elhúzódik: még tavaly is a teljes zeneértékesítés feléért feleltek a CD-k és a bakelitlemezek.
A zenés klipek online terjesztésével foglalkozó Vevo videomegosztón tavaly decemberben a felrakott anyagok már nem kevesebb, mint 5,5 milliárd megtekintést tudtak begyűjteni. Az egyetlen hónap alatt összejött rekordnézőszám több mint másfél milliárddal toldotta meg az egy évvel korábbi adatokat. Kétségtelen tény, hogy szeretünk zenét hallgatni a neten, a felfokozott érdeklődésből azonban a kiadók eddig nem sok profitot láttak. Amint az online világ megnyitotta a kapukat az ingyenes zenehallgatás előtt, a web dollármilliárdokat vitt ki az iparból, és évekig csak remény volt arra, hogy a digitális megoldások idővel a pénztermelés motorjává válnak.

Az összesített nemzetközi zeneipari értékesítés tavaly viszont már csak kismértékben, 15,65 milliárdról 15,03 milliárd dollárra esett. Európában pedig - 12 év után először - meg is állt az árbevételek esése. Ez pedig nem kis részben a valós idejű online „letöltéseknek", azaz az úgynevezett streaming szolgáltatásoknak köszönhető. A nemzetközi tendencia hasonló, mint a filmek terén: egyre több vevő dönt úgy, hogy egyedi vásárlások (illetve letöltögetések) helyett inkább olyan havi díjat fizet, amiért cserébe szabadon válogathat a szolgáltató adatbázisában.A sikert jól jelzi, hogy 2010-ben még mindössze 8, tavaly viszont már több mint 28 millió fizetős ügyfelük volt a streaming zeneszolgáltatóknak, melyek tavaly összesen mintegy egymilliárd dolláros bevételt könyvelhettek el.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200