brusszel


„Hi-tech" és „hi-touch" gazdaság

Figyelő Online - Sárvári Balázs
2014.04.24  17:05   
mail
nyomtatás
Az információs és kommunikációs technológia fejlődése kétarcú, „hi-tech" és „hi-touch" világot eredményezett - vezeti be a következő korszak kulcsfogalmait Adair Turner. Egyszerre rendeli alá hétköznapjainkat a robotok működésének és a különböző appok használatának és növeli dinamikusan a divat, a dizájn, a termőföld és a személyes szolgáltatások értékét.
Az 5 leggazdagabb brit család vagyona meghaladja a lakosság legszegényebb ötödének összjólétét - derült ki egy friss kutatásból, ám ami még meglepőbb, ennek a vagyonnak a jelentős része nem új vállalkozásokból, hanem a családok örökölt földbirtokaiból ered. Amiként azt Thomas Piketty nagysikerű könyvében (Capital in the Twenty-First Century) bemutatja, a felhalmozott vagyon gyorsabban növekedett az elmúlt 40 évben, mint a fejlődő országok jövedelme. Mindez főként ingatlanokban ölt testet, ám azok értékét elsősorban nem az építmények, hanem a földbirtok adja. Ezen áremelkedés paradox módon a virtuális tér hódításának, az internetalapú gazdaságnak a következménye. Az információs és kommunikációs technológia (ICT) korában természetesnek is tekinthető, hogy mindent fölértékelünk, amit a jelenlegi kulcstechnológiával nem tudunk előállítani - ezek közül is kiemelkedik a föld szerepe.

Ráadásul a folyamat még messze nem ért tetőfokára. Amint azt az MIT professzorai, Erik Brynjolfsson és Andrew McAfee a The Second Machine Age című művükben előrevetítik, a robotizáció drámaian alakítja majd át a következő évtizedekben a munkaerőpiacot.

Ugyanakkor az ICT robbanásszerű fejlődése révén elért jövedelmet nem a szektor termékeire költik majd el az emberek, hiszen van egy racionális mértéke annak, hogy hány iPad jusson egy főre. Sokkal inkább fordul majd a lakosság érdeklődése a divat, a dizájn, valamint egyes márkák felé, és a birtokolt földterületek irányába, amelyek kínálata a leglimitáltabb, így ezen a téren óriási áremelkedések várhatóak. Sőt, London, New York, Sanghaj máris ezekről a trendekről tanúskodik.

Ezzel együtt az is valószínűsíthető, hogy a jövőben a foglalkoztatást a nem automatizálható munkák fogják fölhúzni. Az amerikai munkaügyi statisztikákkal foglalkozó hivatal (US Bureau of Labor Statistics) becslései szerint az egészségügyi ellátás és az élelmezéssel kapcsolatos tevékenységek esnek majd át jelentős béremelkedésen.

A technológiai fejlődés következtében olyan gazdaság alakult ki, melyben a spekulációs hatás és az egyenlőtlenség egyszerre növekszik. A rendszer instabilitása főként abból ered, hogy a technológiai fejlődés következtében növekvő vagyon az ingatlantulajdon összértékét is emeli, ami viszont spekulációs tevékenységeket generál, s így a 2008-ashoz hasonló válságokkal fenyeget.

Adair Turner az Egyesült Királyságban a Pénzügyi Szolgáltatások Hatóságának elnöke, tagja a Lordok Házának és a Pénzügypolitikai Tanácsnak.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200