brusszel


10 fogás, hogyan legyünk zöldek

Figyelő Online
2014.04.24  17:15   
mail
nyomtatás
A szénsemlegesség az új mércéje annak, ki mennyire zöld. Az újrahasznosítható szatyrokon és a tömegközlekedésen túl a környezettudatosság igazi jellegzetessége, hogy kevesebb széndioxidot juttat valaki a levegőbe, mint amennyit kivon onnan. Az alábbi 10 trükkel valamennyien jobb eredményeket érhetünk el.
1. A fenntartható kávé

A Kanadai Salt Spring Coffee 2007-ben fedezte föl a könyveiben, hogy egymaga 227 tonna széndioxidot termel. Adta magát a célkitűzés: az ország első szénsemleges kávéhálózatává akartak válni. Ha mikroszinten vizsgáljuk ezt a szokásunkat, azzal szembesülünk, hogy csak a tej szállítása miatt napi 3 latte egy év során 600 kg károsanyag-kibocsátással jár, s akkor még csak egy főről beszéltünk.

2. A tudatos rock sztár

A Dave Matthews Band 2011-ben döntött úgy, hogy összeáll az U.P.S-sel, hogy minimalizálják a Caravan turnéjuk okozta környezeti károkat. Az ilyen megtakarításokkal az együttesek képesek valamit visszaadni a természetnek abból, amit a koncertjeiken közvetve, vagy közvetlenül elvesznek tőle.

3. Bor, tiszta öröm

A chilei Maipo Völgyben található a világ első szénsemleges borászata, a Viña De Martino, melynek egyik büszkesége a Nuevo Mundo (Új Világ) nevű bora, ami természetesen szintén tökéletesen tiszta folyamat eredménye.

4. Rendes tégla, tiszta ház

Az ausztrál Brickworks Building Products márciusban jelentette be az ország első „zöldtéglájának" bevezetését. A Tasmaniából érkező hiteles minősítés elsősorban a nyersanyag-felhasználás terén elért innovációkat ismerte el.

5. Országos vállalkozás

Costa Rica vállalása tűnhet talán a legnagyobbnak a listán, ugyanis 2021-re a teljes ország szánsemlegességét szeretnék elérni. Mivel a mezőgazdaság jelentős szerepet játszik a kibocsátásban, ezért az első szektor technológiai újításaitól várják főként az áttörést.

6. Környezetbarát állatkert

A csimpánzoknak padlófűtésre, a rovaroknak kiegyensúlyozott klímára van szükségük, a beteg zsiráfoknak pedig a testméretüknek megfelelő külön betegszobára van szükségük, persze fűtéssel - megannyi képtelennek tűnő, ám valóságos élethelyzet, ami az alapkibocsátáson túli terheket ró az állatkertekre. Az Új-Zélandon található Wellington állatkertje érte el elsőként a „zéró-szén státuszt" a világon, köszönhetően az esővíz és a trágya felhasználásának és többek között az elektromos berekendezések optimalizálásának.

7. A Microsoft és a szennyvíz

A Microsoft 2012-ben állt elő a tiszteletet parancsoló hírrel, hogy adatközpontjuk tökéletesen szénsemleges, lévén a működéséhez szükséges energiát szennyvízből nyerik.

8. Solar City

Az Abu Dhabitól mindössze kőhajításnyira található Masdar City-ben kizárólag napenergiát használnak. A beruházás 2008-ban vette kezdetét és a végleges átadás 2015-re várható, ami lehetővé teszi majd a 45-50.000 fős lakosság és a közel 60.000 fős ingázó munkavállalók számára, hogy zöld környezetben élhessenek, dolgozhassanak.

9. Vatikáni naphimnusz

A pedálhajtású Pápamobil ötlete mellett 2007-ben Vatikán azt a célt tűzte ki, hogy a világ első szénsemleges államává válik. A rá következő évben fejlesztéseikkel elnyerték az Euro Solar Díjat.

10. Green Burger

A Max's nevű svéd hamburgerlánc tulajdonosa, a Bergfor család döntése nyomán teljesen átálltak a nap- és a szélenergia használatára. Menüjükről lekerültek mindazok a játékok is, amelyek használatához elemre lett volna szüksége a gyerekeknek. Az ételek elkészítésekor csak újrahasznosítható segédanyagokat használnak, a húspogácsák pedig kizárólag svéd alapanyagból készülnek. A kezdeti sikerek már 160 millió eurós bevételig repítették a könyvelést.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200