brusszel


A dalai láma és a kapitalizmus

Figyelő Online - Sárvári Balázs
2014.04.24  17:35   
mail
nyomtatás
Amerikában tett látogatása során a helyes gazdasági motivációról, a szabad vállalkozások szerepéről, a pénz és a boldogság viszonyáról adott tanításokat Őszentsége, a dalai láma - számol be élményeiről vendéglátója, Arthur C. Brooks a New York Times véleményrovatában.
Kora reggeli meditációra mentem a szerzetesekkel, s amikor az éhségérzet megjelent bennem, megpróbáltam elhessegetni, jobban koncentrálni, mert úgy hittem, az ilyen materiális dolgok nem zavarhatják meg a szupertudatos környezetben az embert - számol be keleti útjáról Brooks. Hamarosan, tévedésem belátva értettem meg valamelyest a dalai lámát. Ugyanis egy nagy kosár péksütemény, vaj és kés érkezett hozzánk, s csöndben elfogyasztva a reggelit folytattuk elmélyült gyakorlatunkat. Őszentségét épp így érthetjük meg igazán, mert a transzcendencia és a pragmatizmus egységét valósítja meg.

Az American Enterprise Institute-nál tett kétnapos látogatása során is e kettőség felszámolása volt egyik fő üzenete. A beszélgetések során újra meg újra két alapállításhoz tért vissza. „Honnan ered a boldogság?" - kérdezte. „A kormányzatból? Nem. Az ENSZ-ből? Nem. Az egyénből." Ám mielőtt egy „mindeni-önmagáért-él" világot képzelhettünk volna el, azzal segített bennünket kiigazodni, hogy a piac csak segítség, eszköz, de nem lényegi eleme az emberi kibontakozásnak. Ekképp a szabad vállalkozások szerepét sem szabad eltúlozni. Csak szilárd erkölcsi alapokon nyugvó rend járul hozzá a boldogulásunkhoz - állította, azaz csak azok a cselekedetek konstruktívak, melyek valóban figyelembe veszik a többiek jóllétét.

A tibeti buddhisták számára a vagyon a boldog élet négy alappillérének egyike az elégedettség, a spiritualitás és a megvilágosodás mellett. Azaz a pénz nem az ördögtől való. A dalai láma megközelítése tehát, hogy képességeinket minek az érdekében használjuk, s ezen a téren Amerikának rengeteget kell tanulnia a buddhizmustól. A tanácsadóknak például szem előtt kell tartaniuk, hogy a vállalkozás szabadsága nem a profit és nem a hatékonyság, hanem garantálni, hogy a lehetőségek mindenki előtt nyitva álljanak.

Maxim Pinkovskiy az MIT és Xavier Sala-i-Martin a Columbia professzora tanulmányukban azt mutatták ki, hogy a világ népességén belül a napi 1 dollár alatt élők aránya 1970 és 2006 között 80 százalékkal csökkent. Egyértelmű történelmi rekord. Miközben a szabad vállalkozások száma világszerte egyre növekvő, Amerikában épp megfordulni látszik a jelentőségük - derül ki Pew's Economic Mobility Project kutatásából. A 30-as éveikben járó férfiak 2004-ben 12 százalékkal kerestek kevesebbet, mint szüleik generációja ugyanebben az életkorban, s mindezt még a válság okozta pénzügyi hullámok előtt mérték a kutatók.

A tartós megoldáshoz a politikusoknak olyan környezetet kell kidolgozniuk, mely egyszerre biztosít hatékony és megbízható szociális hálót a rászorulóknak és ad következetes, modern korlátokat a társadalmon belüli felzárkózás elősegítéséhez. A program kidolgozásának a munkanélküliek, az iskoláztatás, a vállalatalapítás kérdéseit egyaránt érinteni kell.

Másképp fogalmazva Washingtonnak el kell mozdulnia a dalai láma által képviselt irányba: az irányelveink tagadása nélkül egy empátián alapuló „praktikus fordulatra" van szükségünk. Ennek jegyében kérdeztem meg Őszentségét, hogy mi okoz számára szenvedést - reméltem, hogy egy hasznos, idézhető bölcsességgel búcsúzik majd tőlünk, ám várakozásaim egészen más gondolatra voltak kalibrálva. A dalai láma ugyanis ahelyett, hogy például szülőföldjéről kezdett volna ábrándozni, némi elgondolkodás után kijelentette, hogy kissé melege van.

Arthur C. Brooks publicista, az American Enterprise Institute elnöke.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200