brusszel


Ipari rezsicsökkentés

Figyelő Online - Kiss Róbert Richard
2014.05.01  10:00   frissítve: 2014.05.01 13:51
mail
nyomtatás
Tuzson Bence a Fidesz új országgyűlési képviselője, akiről számos legenda kering politikusi körökben. A Figyelőnek elsőként nyilatkozik kapcsolatairól, az ipari rezsicsökkentésről, a fővárosi sótároló-vásárlás ügyéről és az ügyvédi megbízásokról.
Az egyik internetes lapban azt olvashatjuk, hogy Ön a legbefolyásosabb fideszes, akit senki nem ismer. Politikusok szerint Ön komoly hatással tud lenni a legfelsőbb pártvezetésre, egyfajta titkos tanácsos. Ez igaz?

Én 1989-ben kezdtem el politizálni az akkori MDF-ben, egy ideig Antall József ifjúságpolitikai tanácsadója voltam. A kapcsolataim erre a régi időszakra vezethetőek vissza. Akkoriban sok mai vezető politikussal találkoztam, egyeztettem, és a Fideszben vannak, akik azóta is kikérik a véleményemet bizonyos kérdésekben.

Miért maradt eddig a háttérben, miért nem adott korábban interjút?

Mint ügyvéd és mint politikus elsődlegesen arra törekedtem, hogy jó munkát végezzek, jelentős tapasztalatokat szerezzek,és erős bázist felépítsek, amit majd a választók és az ország érdekében tudok használni, erre koncentráltam. Országgyűlési képviselőként ez nyilván kibővül komolyabb médiaszerepléssel. Hitvallásom szerint szükség van a magyar politikában olyanokra, akik átlátják a hazai társadalmi élet és az itthoni és külhoni gazdasági élet jelentős szegmensét.

Kövér László maga ajánlotta Önt a választók figyelmébe, mert fiatal, elhivatott és tapasztalt. Kövér számít Önre?

Jólesett a bizalom, ennek szeretnék megfelelni. Remélem, hogy számít rám. De nem csupán Kövér László, hanem minden választópolgár. Arra törekszem, hogy érdemi munkát végezzek értük. Dunakeszi, Fót, Göd, Csomád, Csömör, Erdőkertes és Veresegyház alkotja a választókerületemet, terveim szerint mind a hét település önkormányzati képviselőtestületi ülésein is szeretnék részt venni, hogy a választók problémáiról értesüljek.

Bejárta a Facebook-ot a fotó, amelyen Orbán Viktorral egyeztetett - miről?


Egyrészt a választókerületem problémáiról, ezen túl a magyar energiapolitikáról, nemzeti fejlesztési kérdésekről. Álláspontom szerint a hazai ipari fellendülés eszköze lehet egy ipari rezsicsökkentés. A rezsicsökkentés sikere után az energiapolitika része lehet ez. Ennek hatására még olcsóbbá válhat külföldi cégek megtelepedése, új munkahelyeket lehetne létrehozni. Nézzük meg az Egyesült Államokat. Mesterségesen alacsonyan tartják az energiaárakat, így csökkennek a vállalatok költségei. Nem véletlen, hogy az Apple is visszatelepül az USA-ba. A magyarországi ipari rezsicsökkentés komoly lehetőségeket rejt magában. A nemzeti termelőipar fejlesztése a szívügyem, és ez ehhez a koncepcióhoz tartozik.


Az ipari rezsicsökkentéssel függ össze, hogy igazgatósági tag a Pro-M Zrt.-nél?

A Pro-M fontos cége az államnak, a TETRA kommunikációjáért felel, vagyis a rendőrség, tűzoltóság, egyéb szervek egymás közötti kapcsolattartására alkalmas rendszerért. Még a Magyar Telekom hozta létre ezt a vállalatot, miután közbeszerzési tenderen nyertek. A Fidesz kormányra kerülését követően kerültem az igazgatóságba, az állam képviselőjeként. Miután nemzetbiztonsági kiemelt szerepe miatt a cég állami tulajdonba került, benne maradtam. A C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésen is megfeleltem.

Az országgyűlési képviselőséggel ez összeegyeztethető?

Nem, le kell mondanom, ezt meg is teszem.

Az igaz, hogy Rogán Antalnak is az egyik bizalmasa?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy korrekt viszonyunk van.

De ügyvédként sokat dolgozott neki, nem?

Az ügyvédi irodánkkal, ahol kérte, szakmai segítséget nyújtottunk neki. Szakmai alapon alakult ki jó kapcsolat közöttünk, azt a kifejezést, hogy valaki bizalmasa a másiknak, inkább a legjobb barátra szokták használni szerintem.

A XII. kerületben két cikluson át volt önkormányzati képviselő, 1998 és 2006 között. Hogy lett ebből országgyűlési képviselőség?

Az önkormányzati munka tanulási folyamat volt számomra. Azok az elvek, amelyeket például a kultúra fejlesztéséről vallok, valósággá válhattak. Megtanultam sok mindent, kiváló iskola volt. Továbbra is ilyen közvetlen kapcsolatot szeretnék majd tartani a választókkal.

De miért váltott a parlamentre?

Dióssi Csaba úgy döntött, hogy Dunakeszin a polgármesteri munkáját szeretné folytatni, ekkor kerestek meg, hogy legyek én az országgyűlésiképviselő-jelölt. Tizenöt éve van kapcsolatom a dunakesziekkel és a régióval.

A Fideszbeli erős befolyása, a kapcsolatai miatt állítólag nagyon sok ügyvédi megbízást kapott, ez így van?

Legyünk realisták, az orvosi és az ügyvédi szakma olyan szakmák, hogy a teljesítmény minősíti a gyakorlóját. Lehetünk bármilyen jó viszonyban, felkérne bárki, hogy dolgozzak neki, ha minden perét elveszítem? Nyilván fontos a kapcsolat, de sokkal inkább a jó teljesítmény.

Vannak azért kevésbé kockázatos, de jól jövedelmező feladatok is.

Ugyanolyan jogi felelősséggel. Örülök annak, hogy soha nem volt panasz a munkámra.

Az egyik internetes lap szerint az Ön irodája képviselte a főváros cégét egy adásvételben, amikor 490 millióért vett a fővárosi cég sótárolásra egy telket, holott Önök korábban az eladónak is dolgoztak. Ez így van?

Nagyon vicces és ezzel együtt megdöbbentő volt, amikor ezt olvastam. A Biczi-Tuzson iroda soha egyetlen ingatlan adásvételénél sem képviselte a fővárost.

Annak cégét?

Azt sem, semmikor.

A fővárosnak azonban más ügyekben dolgozott, nem?

Igen, de teljesen más témakörökben.

Az igaz, hogy dolgozott a telek eladójának?

Igen, csakhogy több évvel ezelőtt, egy bérleti szerződés kapcsán. Ennek azonban semmi köze nincs az olvasott ügyhöz, ráadásul előtte egy magánszemély bérlete kapcsán jártunk el.

A sótároló ügyében közreműködött az érdekükben?

Nem, mint említettem, nem vettem részt semmilyen ingatlanügyben.

Egyébként összeférhetetlennek tartotta volna, ha a fővárosi céget önök képviselik?

Jogilag nem lett volna összeférhetetlen, de etikátlan lett volna, ezért el sem vállaltam volna. De ismétlem, nem erről van szó, hisz mi semmilyen ilyen ügyben nem jártunk el, az érintett médiumoktól helyreigazítást is kért az ügyvédi iroda.

Mi lesz az ügyvédi irodával azután, hogy ön teljes mellszélességgel beleveti magát a nagypolitikába?

Kiszállok, és a társam kifizeti az engem megillető részt. Nehéz döntéseket kellett meghoznom, amikor vállaltam, hogy főállású politikus leszek. Nem csak szakmai partneremmel, hanem a feleségemmel is sokat beszéltünk erről, hiszen négy gyermekem van, a kisebbikek ikrek, nyolc hónaposak. A politika kemény terep, ráadásul én teljes erőbedobással fogom csinálni, a célokban nincs kompromisszum, csak az eszközökben. Erős magyar gazdaságra van szükség, ehhez pedig értéket kell előállítanunk, vagyis létfontosságú a hazai termelőipar fellendülése. Mindent megteszek a választókerületben működő vállalatok, vállalkozások fejlesztéséért, és új üzemek térségbe telepítéséért. Kihívásokkal teli a feladat, de hiszem, hogy ez a fejlődésünk záloga.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: Tuzson Bence

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.