brusszel


EU stop a plázastopnak

Jövőre változik a boltépítési szabályozás
Figyelő Online - Szirmai S. Péter
2014.05.02  08:00   frissítve: 2014.04.29 10:58
mail
nyomtatás
Az elmúlt bő két évben a láncok megpróbáltak alkalmazkodni - felmentési kérelmekkel és más praktikákkal - a plázastophoz, a megkérdezettek közül mindegyik tudott valamelyest terjeszkedni.
Részletek a Figyelőben.
A napokban született brüsszeli döntés alapján van némi reménysugár, hogy újra elővehetik a terveket a bevásárlóközpont- és fáruház-építők. Az Európai Bizottság ugyanis újabb kötelezettségszegési eljárásokat indított Magyarország ellen, egyebek között a plázastop miatt. (A többi ügyről lásd: Permanens háború - Figyelő, 2014/16. szám.) A kérdésben a brüsszeli testület felszólító levelet küldött Budapestre, de a tartalmát lapzártánkig nem hozták itthon nyilvánosságra, így az okokat csak tippelik a reménykedő fejlesztők, kereskedők. Kifogás lehet például, hogy a boltnyitási tilalom sérti valamely vállalkozástípus érdekeit, vagy főként a nemzetközi hiper- és szupermarketláncok ellen irányul. A jogszabály érzékeny pontja, hogy a vidékfejlesztési és nemzetgazdasági tárca illetékeseiből álló bizottság egyedi felmentéseket adhat. Ad is, ami szálka lehet a versenyegyenlőségért aggódó brüsszeli bürokraták szemében. Okkal: a törvény első évében 106 kérelemből 51 beruházást engedélyezett, 55-öt viszont elkaszált a bizottság. Az előbbiek között öt darab 30 ezer négyzetméteresnél nagyobb is volt, azaz nem minden plázát torpedóztak meg a döntéshozók. A második évben 136 kérelemből 70 esetben kaptak a beruházók a stop alól mentességet, míg a kikosarazottak között szinte kizárólag kisebb élelmiszerboltokat, diszkontokat találni - legfőképpen az összes, 28 kérelmével elhajtott Lidlt. A plázastop miatt jobb híján tétlenül ultizó építőknek azonban az uniós eljárás hallatán még korai lenne a malteroskanálért nyúlni. Az ügy ugyanis több évig is elhúzódhat.

Részletek a Figyelő hetilap 2014/18. számában.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200