brusszel


Viharfelhők - Brüsszel forrásvesztésre figyelmeztet

Figyelő Online - GYÉVAI ZOLTÁN, Brüsszel
2014.05.01  13:00   
mail
nyomtatás
Az Uniónak erős kétségei vannak az új magyar pályázati intézményrendszerrel kapcsolatban. A pénzeket azonban egyelőre nem fagyasztják be.
Hétfői lapzártánk idején viharfellegek látszanak gyülekezni az uniós pénzek kifizetése kapcsán. A sajtóban felröppent hírek szerint ugyanis az EU befagyasztotta a magyar támogatások kifizetését. A hír így nem teljesen igaz, az azonban jól látszik, hogy Brüsszelnek vannak kétségei az uniós pénzeket lehívó magyar intézményrendszer átalakításával kapcsolatban.

Az Európai Bizottság az első hírekkel ellentétben nem szakította meg a kohéziós források kifizetését. Ehelyett egy több hete tartó konzultáció újabb állomásaként egy április közepén kelt levélben további információkat és érdemi garanciákat kért a magyar hatóságoktól arra vonatkozóan, hogy az intézményi rendszer gyökeres átalakítását követően is hatékonyan működik majd az EU-támogatások hazai menedzselésének és ellenőrzésének rendszere.

BIZTOS AMI BIZTOS

„Nem szakítottuk meg a kifizetéseket. De, a kohéziós politikai alapok irányításának rendszerében bekövetkezett mélyreható változások miatt biztosnak kell lennünk abban, hogy rendeltetésszerűen működik az uniós alapok menedzselésének és ellenőrzésének a rendszere, és rendelkezésre áll a beruházások kivitelezéséhez szükséges adminisztratív háttér" - szögezte le Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős uniós biztos szóvivője a Figyelőnek. Wheeler a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség átszervezésével és a források kezelésében fontos szerepet játszó közreműködő szervezeteknek a felelős minisztériumokba való beolvasztásával, illetve ami ezzel összefügg 1-2 ezer, a területen dolgozó szakember státuszának megváltozásával indokolta, miért kért további információkat a regionális politikai főigazgatóság egy április 16-án küldött levélben a magyar hatóságoktól.

A Budapesten kiszivárogtatott levél azonban csak egyike volt egy sorozatos levélváltásnak, ami a magyar intézményi átszervezés hátteréről, következményeiről és részleteiről zajlott hetek, sőt hónapok óta Brüsszel és Budapest között.

 

Részletek a Figyelő hetilap 2014/18. számában.



Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.