brusszel


Elillant az "EUfória"

Tíz éve csatlakoztunk az EU-hoz
Figyelő Online - Gyévai Zoltán
2014.05.04  08:00   frissítve: 2014.05.04 08:21
mail
nyomtatás
Generációk álma vált valóra, amikor tíz évvel ezelőtt egyszerre tíz új tagállam uniós csatlakozásával Európa újraegyesült. Az egy évtizeddel ezelőtti „EUfóriának" mára kevés nyoma maradt.
Magyarországon az eredmények messze alulmúlták az előzetes várakozásokat. A csalódásban jelentős szerepe volt a belépést megelőző félrevezető kommunikációnak, ami túlságosan rózsaszínűnek festette le az EU-tagságot. Erre tett rá egy nagy lapáttal a politika. A csatlakozás óta hozott hibás politikai döntések miatt hazánk a 2004-es bővítésbe bevont országok közül (ebben a mezőnyben nincs benne a 2007 óta tag Bulgária és Románia) gazdasági téren talán a legkevésbé tudott hasznot húzni az uniós klubtagság előnyeiből.

MENTŐÖV

Ezt a vélekedést a számok is alátámasztják. A nyolc közép- és kelet-európai új tagállam közül Magyarország egy főre eső GDP-je közeledett a belépés körüli állapothoz képest a legkevésbé az Európai Unió átlagához. Tíz évvel a csatlakozás után hazánk fejlettségi szintje az uniós átlagnak még mindig csak nagyjából 65 százaléka volt. Az alacsonyabb szintről indult szlovákok messze elhúztak mellettünk, a csehek növelték a fölényüket, a korábban fényévnyi távolságra lévő lengyelek, és a lettek kivételével a baltiak pedig utolértek minket.

„Ehhez azonban az EU-tagságnak nem sok köze van" - mutat rá Darvas Zsolt, a brüsszeli központú Bruegel intézet kutatója, aki elsősorban a belépés előtt és azt követően folytatott gazdasági és költségvetési politika számlájára írja a régiós partnereknél rosszabb szereplést. A fenntarthatatlan költségvetési politika és az éveken át görgetett 6-8 százalékos hiány oda vezetett, hogy Magyarországnak már akkor pénzügyi mentőövet kellett dobni, amikor a gazdasági és pénzügyi válságnak legfeljebb az előszelét lehetett érezni. Igaz, az általános EU-környezet sem volt rásegítő, mivel akkoriban jelentősen alábecsülték a makro-egyensúlytalansági kockázatokat.

Az a felfogás uralkodott, hogy ha az államháztartás hiányát és az inflációt sikerül alacsony szinten tartani, akkor már nagy baj nem lehet. A magánszektor kockázataival, így a hitelbuborékok kialakulásának veszélyével bezzeg nem sokat törődtek. Végül azok az új tagállamok kerültek pácba, ahol nagyfokú volt a külső eladósodottság: Románia, Magyarország és a balti államok. Csehország és Szlovákia, ahol alacsony szinten tartották az inflációt, és ahol a belföldi valutában és a devizában nyújtott hitelek kamatai között alig volt különbség, ugyanakkor megúszta.

A nagy bővítés ötödik évfordulóján, 2009-ben született bizottsági tanulmány már akkor levonta a ma is érvényes következtetést, amely szerint főleg a gyatra politikai döntések miatt nem minden új tagállam volt képes teljesen kihasználni a potenciális előnyöket. „A történelem azt igazolja, hogy a felzárkózást nem lehet készpénznek venni és nem lineáris folyamat" - szögezte le a gazdasági és pénzügyi főigazgatóság elemzése.

MÁR MEGINT A SÓGOROK

A 2004-es kiszélesítés előtt megjelent tanulmányok a legnagyobb új tagállam, Lengyelország esetében körülbelül 30 évre jósolták az uniós átlagos fejlettségi szint elérését. Ha kitart az eddigi lendülete, Varsónak biztosan nem lesz szüksége ennyi időre a felzárkózáshoz. A Bruegel magyar szakértője több mint egy évtizeddel ezelőtt eleve pesszimistább alapállásból próbálta megbecsülni a magyar felzárkózást, amikor az egy főre eső osztrák GDP 70 százalékának elérését tekintette a reális célnak. Mint Darvastól megtudtuk azért, mert az elmúlt 200 évben Magyarország a legjobb időszakaiban is csak maximum 70 százalékra tudta megközelíteni a sógorokat, mielőtt újra és újra visszasüllyedt volna.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.