brusszel


Munkácsy Trilógia? Visszaszámlálás!

Figyelő Online - VARGA ZSOLT
2014.04.30  07:23   
mail
nyomtatás
Versenyt kell futni az idővel, ha Magyarországon akarjuk tartani nemzeti kincsünket, a Munkácsy Trilógiát. A visszaszámlálás elkezdődött.
Már csak hetek vannak hátra, az évek óta tartó titkos tárgyalások után színt kell vallani. A Figyelő Online írta meg elsőként a magyar sajtóban, hogy a Munkácsy Trilógia egyik képét a kanadai tulajdonos visszakéri. A Krisztus Pilátus előtt című kép letéti szerződése 2014. július 31.-én lejár, s amennyiben a magyar állam nem tart igényt rá, azaz nem veszi meg, a kanadai Hamilton Galéria felkéri a debreceni Déri múzeum vezetését, hogy jutassa vissza a festményt.

Most egy másik levél is a Figyelő Online birtokába jutott. A Golgota kép tulajdonosának, Pákh Imrének a jogi képviselője írta a Déri Múzeum igazgatójának, Angi Jánosnak. A Golgotát - melynek a letéti szerződése már korábban, tavaly ősszel lejárt - legkésőbb június végéig visszakéri. Ha a két képtől meg kell válnia a Déri Múzeumnak, akkor a Munkácsy Trilógiának épített új kiállító teremben egyedül árválkodik majd az Ecce Homo, ami így már aligha lesz Debrecen városának büszkesége.

Pákh Imre, a neves műgyűjtő továbbra sem nyilatkozik. Más forrásból viszont úgy tudjuk, hogy a Trilógia legértékesebb darabjára már egy komoly külföldi vevő bejelentkezett. Azaz a magyar államnak nem csak az idővel, hanem a konkurenciával is versenyt kell futnia.

Kósa Lajosnak pedig repülnie kellett volna. Debrecen polgármestere márciusban azt nyilatkozta, áprilisban, a választások után Kanadába utazik, hogy a Krisztus Pilátus előtt című kép megvételéről tárgyaljon a Hamilton Galéria vezetőivel. Kósa nem repült, s kíváncsiak voltunk, hogy csak halasztást szenved programja, vagy netán lélekben már lemondtak a Trilógia egyben tartásáról.

Nos, nem mondtak le.

„Debrecen önkormányzata számára kiemelt fontosságú cél, hogy nemzeti kincsünk, a Munkácsy Trilógia a Déri Múzeumban maradhasson. Folynak a tárgyalások az érintettek között, a kormányzat és az önkormányzat vezetői közösen keresik a jogi és pénzügyi megoldást." - írta érdeklődésünkre a debreceni polgármesteri hivatal. Konkrét kérdéseinkre konkrét válaszokat nem adtak, arra hivatkozva, hogy azzal hátráltathatnák az érdemi tárgyalásokat. Ha jobban belegondolunk, Kósa Lajosnak nem is kell feltétlenül Amerikába repülnie, hogy Debrecen legnagyobb látványossága ne hulljon darabjaira, elég, ha bekopogtat a Magyar Nemzeti Bankba, hiszen ott most indult az Értéktár Program, ami éppen nemzeti kincseink visszaszerzését tűzte ki célul.

Az idő mindenesetre vészesen fogy. A két képet nem lehet csak úgy egyszerűen leakasztani a falról a kijelölt határidő előtt mondjuk egy nappal. A Hamilton Galéria tulajdonában lévő festménynek a letéti szerződése lejártakor már kanadai földön kell lennie, s a hatalmas műalkotás szakszerű becsomagolása és szállítása hosszú időt vesz igénybe. Amennyiben pedig igényt tart a képre a magyar állam, úgy hetekig tarthat a papírmunka. A kanadai törvények értelmében ugyanis a galériának először fel kell ajánlania a műalkotást a többi kanadai múzeumnak - remélhetőleg nem lesznek vevők rá -, s csak ezek után vehetjük meg, a végleges kiviteli engedély kiállítása után.

Szóval, ketyeg az óra. Ezt ismerhette fel az egyik legnagyobb és legismertebb társadalmi szervezet, a Civil Összefogás Fórum (CÖF), ami országos aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megmentse a Munkácsy Trilógiát Magyarország számára. Érdekes módon Kósa Lajos nem üdvözölte, még csak nem is kommentálta a CÖF lépését, pedig a Fidesz alelnökeként jól tudhatja, hogy a szervezet milyen szívességet tett, mekkora segítséget nyújtott a kormánypártnak a Békemenet többszöri megszervezésével.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.