brusszel


Hiába nyomott a kormány: döntött az Alstom

Figyelő Online
2014.04.30  08:47   
mail
nyomtatás
A francia kormány nyomása ellenére az Alstom francia nagyvállalat igazgatótanácsa kedd este jóváhagyta a General Electric (GE) amerikai holdingvállalatnak a francia nagyvállalat energetikai tevékenységeinek felvásárlására tett ajánlatát, amiért az utóbbi napokban a német Siemens is versenybe szállt.
"Az Alstom jóváhagyta a GE ajánlatát" - erősítette meg az ülést követően a Le Figaro című francia napilap értesülését a francia hírügynökségnek egy meg nem nevezett forrás. Sem az Alstom, sem a GE nem kommentálta hivatalosan a hírt, de a francia cégcsoport a párizsi tőzsde szerda reggeli nyitása előtt várhatóan közleményt tesz közzé.

A Le Figaro szerdai számában azt írta, hogy a "határozott és finanszírozott" ajánlatot az igazgatótanács egyhangúlag támogatta. A GE több mint 10 milliárd dollárt kínál az Alstom tevékenységeinek 70 százalékát jelentő energetikai részre, a hőerőművek és a megújuló energiák, például a szélerőművek gyártására szakosodott Power és Grid ágazatokért, amelyek évi 14 milliárd eurós forgalmat bonyolítanak le. A lap úgy tudja, hogy az igazgatótanács a GE ajánlatáról megrendelt egy független szakértői jelentést is. Ez azt jelenti, hogy a következő egy hónapban az Alstomnak nem lesz joga más potenciális felvásárlóval tárgyalásokat kezdeményezni, ugyanakkor megvizsgálhatja azok alternatív javaslatait.

A lap szerint ez az egy hónapos átfutás csak egy udvarias gesztus a francia kormánnyal szemben, amely az elmúlt napokban úgy próbálta az ügylet létrejöttét késleltetni, hogy a német Siemenset is versenyhelyzetbe hozta. Az Alstomért folytatott harc kedden újabb fordulatot vett, miután a Siemens este hivatalosan is megtette konkurens ajánlatát az Alstom energetikai részlegére, a Franciaország energiafüggőségéért és a munkahelyek megszűnése miatt aggódó francia kormány pedig időnyerés céljából a pénzügyi piacok felügyeletétől kérte az Alstom és a GE közötti tárgyalások átláthatóságának ellenőrzését.

A GE Francois Hollande francia államfőhöz intézett levelében, amelyet a Les Echos című gazdasági lap tette közzé, jelezte, hogy a felvásárlással egy "világvezető energetikai vállalatot" kíván létrehozni Franciaországban. A Siemens, amelynek tevékenysége gyakorlatilag teljesen megegyezik az Alstom működésével, szintén az energetikai részt venné át, s ahhoz még felkínálja az Alstomnak a saját közlekedési ágának a felét is.

Ez, a francia kormány által eddig előnyben részesített megoldás az jelentené, hogy a német Siemens kereteiben létrejönne egy, az Airbus repülőgépeket gyártó EADS légi-, hadi- és űripari konszernhez hasonló európai energetikai holding német irányítással, az Alstom keretein belül pedig egy vasúti szerelvényeket gyártó európai óriáscég francia vezetéssel.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200