brusszel


Csökkentek a termelői árak márciusban

Figyelő Online
2014.04.30  10:03   
mail
nyomtatás
Az ipari termelői árak 0,6 százalékkal csökkentek márciusban az előző hónaphoz képest és 1,9 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel azelőtt. Az ipar belföldi értékesítési árai és a forintban számolt exportárak egy hónap alatt egyformán 0,6 százalékkal csökkentek, tavaly márciussal összevetve a belföldi árak 2,5, az exportárak 1,6 százalékkal estek vissza - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Az árak alakulását főként az energiaszektorban, a feldolgozóiparon belül pedig a járműgyártásban és az elektronikai termékeknél bekövetkezett áresés befolyásolta - tette hozzá a KSH.

Márciusban az ipar belföldi értékesítési árai összességében 0,6, ezen belül a feldolgozóipari ágazatok árai 0,3 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest.

Legnagyobb mértékben, 1,6 százalékkal a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, 1,5 százalékkal a gyógyszergyártás, és 1,2 százalékkal a járműgyártás ágazatok árai estek.Jelentősebb, 1,6 százalékos áremelkedést a villamos berendezés gyártása, illetve 1,5 százalékos emelkedést az egyéb feldolgozóipar és javítás területén mért a KSH.

A feldolgozóipar többi ágazatában 0,5 százalékos csökkenés és 0,2 százalékos emelkedés közötti árváltozást figyeltek meg 2014 februárjához viszonyítva.A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban az árak 1,2 százalékkal csökkentek.

Az előző év azonos időszakához képest a belföldi értékesítési árak 2,5 százalékkal estek, míg a feldolgozóipari ágazatok árai összességében 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak.Idén márciusban az ipar forintban mért exportértékesítési árai 0,6, a feldolgozóipari árak 0,4 százalékkal mérséklődtek az előző hónaphoz mérten.

Számottevően, 1,9 százalékkal a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, 1,2 százalékkal a gyógyszergyártás és 0,5 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártása ágazatokban csökkentek az árak.Nagyobb, 1,3 százalékos áremelkedés történt a kohászat, fémfeldolgozás, 0,9 százalékos a textil- és bőripar, valamint 0,6 százalékos a villamos berendezés gyártása ágazatokban.Nem változtak az árak az élelmiszeripar és a gép, gépi berendezés gyártás területein.

A feldolgozóipar többi területén 0,3 százalékos csökkenés és 0,2 százalékos emelkedés között változtak az árak.

A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban jelentős, 6,9 százalékos árcsökkenést regisztrált a KSH. Az árakat főként a piaci és energiatőzsdei hatások befolyásolták.

A forint az euróval szemben 0,5 százalékkal gyengült, az amerikai dollárral szemben 0,7 százalékkal erősödött márciusban - közölte a statisztikai hivatal.

Tavaly márciushoz viszonyítva az ipar forintban mért export árai 1,6, míg a feldolgozóipari ágazatok árai 1,3 százalékkal voltak alacsonyabbak.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül a beruházási javakat gyártó ágazatban az árak az előző havi szinten maradtak márciusban, míg az energiatermelő ágazatokban 1,0 százalékos, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,1 százalékos, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban pedig 0,3 százalékos csökkenést regisztrált a KSH.

2013. márciussal összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 3,9 százalékkal csökkentek az árak, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,0, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 1,4 százalékkal nőttek.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.