brusszel


Valójában vesztésre állnak Obamáék?

Figyelő Online
2014.04.30  11:04   
mail
nyomtatás
A demokraták támogatottsága ugyan egy százalékponttal magasabb az amerikai választók körében, mint a republikánusoké, ám ez vészjósló jel a számukra, mert a 2010 novemberében megtartott "félidős" választásokon elszenvedett súlyos vereséget megelőzően öt ponttal vezettek - derült a The Washington Post című napilap és az ABC televízió közös közvélemény-kutatásából.
A Republikánus Párt 2010-ben hódította el a képviselőházat a demokratáktól. Az előrejelzések nem zárják ki, hogy a novemberben megtartandó "félidős" kongresszusi választások eredményeképpen a ma még demokrata többségű szenátus is hasonló sorsra jusson. Ebben az esetben Barack Obamának az elnöksége utolsó két évét politikai értelemben szinte tehetetlenül, az amerikai politikai zsargon szerint "béna kacsa"-állapotban kellene letöltenie.

A demokraták a lehetséges választók körében 45-44 százalék arányban vezetnek, a biztos szavazók körében viszont 44-49 százalékos arányban vesztésre állnak. A pártok hivatalos támogatói táborához nem tartozó, független szavazók között a republikánusok 23 százalékponttal, 55-32 százalék arányban vezetnek.

A válaszadók 53 százaléka gondolta helyesnek, hogy Obama a republikánusok szigorú ellenőrzése alá kerüljön és csak 39 százalék vélekedett úgy, hogy a szövetségi kongresszus mindkét házának a demokraták kezén kellene lenni az elnök programjának elősegítése érdekében. Ezek nagyjából megfelelnek a 2010-ben mért értékeknek, vagyis az amerikai választókat nem győzte meg a kormány érvelése, miszerint véget kellene vetni a washingtoni politikai patthelyzetnek, amely abból adódik, hogy a szenátus a demokraták, a képviselőház pedig a republikánusok kezén van.

Az amerikaiak többségét változatlanul a gazdaság helyzete aggasztja. Csak 28 százalékuk véli úgy, hogy az állapotok javulnak, eközben 36 százalék inkább rosszabbodást, 35 százalék pedig stagnálást érez. Barack Obama támogatottsága mindössze 41 százalékos, ami a legalacsonyabb népszerűségi szint az eddigi elnöksége alatt. Az elnök gazdasági tevékenységét 42, az egészségügyi reform bevezetését 37, az ukrán válság kezelését pedig csak 34 százalék tartja jónak.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.