brusszel


Államadósság vs privatizáció

Figyelő Online - Sárvári Balázs
2014.04.30  17:40   
mail
nyomtatás
Az államadósság elleni harc Jordániában is a közgazdasági paradoxonok és a populista hangulatkeltés forrása. Az ellenzék minden eszközzel megpróbálja bebizonyítani, hogy az elmúlt évek privatizációja szinte csak kárt hozott az ország számára, ám számításaik rendre hibásak - igyekszik a szakmai kérdésekre valódi válaszokat adni Dr. Fahed Fanek, jordán pénzügyi tanácsadó.
A jordán államadósság az éves GDP 80 százalékáig emelkedett. Az aktivisták szólamai sajnos gyakran hibásak, így van ez azzal a kijelentéssel is, hogy „a privatizáció kudarc volt, mert nem csökkentette az államadósságot". Az államadósság további növekedésével érvelve ugyanis semmit sem bizonyítanak, lévén a privatizáció semmilyen mértékben sem az eladósodottság kezelésének eszköze.

A privatizáció szempontjából érdektelen, hogy az ország nettó adós, vagy hitelező éppen. Példaképp elegendő, ha az óriási többlettel rendelkező olajexportáló országokra tekintünk, amelyek mindeközben privatizációt hajtanak végre. Elvégre a köztulajdon magánkézbe helyezésének célja, hogy az államnál hatékonyabban üzemeltethessék az adott iparágat, vagy céget.

Általánosságban véve, a privatizáció csupán egy csepp az államadósság összegét tekintve, hiszen tizenkétszeres a két érték közti különbség. A Jordániában 12 éve tartó átalakítás költsége nem haladta meg az 1,7 milliárd jordán dínárt, amiből 1,5 milliárdot a Paris Club külföldi hitelállományának kifizetésére költöttek el, méghozzá 11 százalékos kedvezménnyel. Ráadásul ezzel a manőverrel egyszerre csökkent az adósság mértéke 1,68 milliárd dínárral és csökkent a Kincstár hitelkényszere 12 éves időtávon együttesen 3,5 milliárd dínárral, miközben az állam továbbra is a nagyobb részvényesek közé tartozik a cégben. Ugyanakkor az új menedzsment máris dínár 100 milliókat fektetett a cégbe, amit az állam aligha engedhetett volna meg magának.

A közgazdasági nonszensz mellett a populista politikai szólamokat is kiosztja Fanek. A korrupció és az ellopott, kiárusított alapok frázisaival az utca emberét meg lehet nyerni, de ezek a hangok semmit sem ajánlanak, csak hazugságokkal traktálják a népet. Az adásvétel értékének megállapítása nemzetközi vezető bankok feladata volt és reális, fair árat szabtak meg az aktuális árszínvonalhoz igazodóan.

Az összeesküvés-elméletek terjesztése előtt azt a nem elhanyagolható tényt is figyelembe kell venni, hogy a privatizációt követően az Arab Potash Company és a Jordan Phosphate Mines Company részvényeinek értéke növekedésnek indult, ám a Jordan Cement Factories Company és a Royal Jordanian Airlines óriási veszteségeket szenvedett el, nem sokkal azután, hogy az új tulajdonosokhoz került.

Dr. Fahed Fanek jordán közgazdász, pénzügy tanácsadó. Az Al Ra'i és a Jordan Times publicistája.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200