brusszel


A Siemens ajánlatát is meghallgatja az Alstom

Figyelő Online
2014.04.30  12:17   
mail
nyomtatás
Az Alstom igazgatótanácsa szerdán hivatalosan is bejelentette, hogy egyértelműen támogatja a General Electric (GE) amerikai holdingvállalatnak a francia nagyvállalat energetikai tevékenységeinek felvásárlására tett 12,35 milliárd dolláros ajánlatát, de nem zárkózik el más lehetőségektől sem, azaz a Siemens német cég ajánlatától, valamint a francia állam véleményét is tekintetbe fogja venni a végső döntés meghozatalakor.
"Az Alstom tanulmányozza energetikai tevékenységének átadását a GE-nek" - olvasható a francia cégnek a kedd esti igazgatótanácsi ülésről kiadott közleményében, amely "egyhangúlag elismerte az ajánlat stratégiai és ipari érdemeit".

A testület felkért egy független szakértőkből álló bizottságot, hogy május végéig vizsgálja meg a 12,35 milliárd dolláros ajánlatot, "valamennyi fél érdekeire tekintettel, beleértve a francia államot is". "Egyértelmű, hogy az államnak is van beleszólása" - közölte szerdai sajtótájékoztatóján Patrick Kron, az Alstom elnöke. A Franciaország energiafüggőségéért, iparának hanyatlásáért, valamint a munkahelyek megszűnése miatt aggódó francia kormány az elmúlt napokban mindent megtett az ügylet késleltetése érdekében, s azt kérte az Alstomtól, hogy minden egyéb alternatív ajánlatot tanulmányozzon, mielőtt igen mond a GE-nek. Manuel Valls kormányfő szerdán úgy ítélte meg, hogy az Alstom meghallgatta a kormányt.

A miniszterelnök üdvözölte, hogy az igazgatótanács egyelőre "semmilyen exkluzív tárgyalásról" nem döntött a GE-vel. A kormány álláspontja szerint az Alstom energiaipari üzletágának eladása "megerősítheti a közlekedési üzletágat, valamint ambiciózus fejlesztésre és az adósságai visszatérítésére biztosít lehetőséget". Az Alstom igazgatótanácsa jelezte, hogy nem zárkózik el a tevékenységeinek 70 százalékát jelentő energetikai üzletágra tett más ajánlatok elöl.

Azt is leszögezte, hogy a német Siemensnek "egyenlő hozzáférést biztosít az olyan információkhoz, amelyeknek köszönhetően, adott esetben a német cég is határozott ajánlatot tehet". A Siemens egyébként már kedden módosította az ajánlatát: gyakorlatilag teljes közeledési ágazatát átengedné az Alstomnak az energetikai tevékenyégért cserébe, azaz nemcsak a gyorsvasúti, hanem a metrószerelvények gyártását is. A német cég ugyanakkor jelezte, hogy közleményeire és leveleire semmilyen választ nem kapott a francia vállalattól, s csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Patrick Kron, az Alstom elnöke részéről hiányzik az együttműködés jele a Siemens felé.

A brit Rolls Royce egyébként szerdára virradó éjjel közleményben jelezte, hogy a Siemens velük is tárgyalásokat kezdeményezett az energetikai üzletág felvásárlására. A GE is kiadott egy közleményt, miszerint az Alstom "pozitívan" fogadta a felvásárlási ajánlatot. Az amerikai vállalat leszögezte, hogy az "jó" a francia cégnek és Franciaországnak is, miután munkahelyteremtést irányoz elő, de azt nem számszerűsítette a közlemény. A GE felajánlotta, hogy négy üzletágának (gőzturbinák, vízkezelés, szélerőművek, energiaátvitel) világszékhelyét Franciaországba helyezi át.

A francia Bouygues, amely az Alstom legfőbb részvényese, amióta felvásárolta 2006-ban a 29 százalékos francia állami részesedést, támogatja az ügyletet a GE-vel.A piacok egyébként pozitívan fogadták a kedd esti döntést, az Alstom részvényeinek árfolyama szerda reggel több mint 10 százalékot emelkedett a párizsi tőzsdén, ahol múlt pénteken a GE ajánlatának kiszivárgása miatt felfüggesztették a kereskedést.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200