brusszel


Közel a recesszióhoz az orosz gazdaság

Figyelő Online
2014.04.30  12:43   
mail
nyomtatás
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 0,2 százalékra csökkentette az orosz GDP idei várható növekedésére adott prognózisát - közölték a szervezet moszkvai tájékoztatóján szerdán.
Antonio Spilimbergo, az IMF európai igazgatóságának tanácsadója emlékeztetett arra, hogy korábbi előrejelzésük szerint 1,3 százalékos GDP növekedést vártak erre az évre.Jövőre 1 százalék körüli gazdasági bővülést vár a szervezet Oroszországban.

Az olasz szakember utalt arra, hogy az orosz gazdasági növekedési ütem csökkenése 2010 óta megfigyelhető, a mostani lassulás pedig szerinte nemcsak a geopolitikai feszültséggel, hanem az orosz gazdaság szerkezeti problémáival is összefügg. A további lassulás kockázata az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség növekedésével azonban nőni fog.

A mostani prognózis a szembenállás a fokozatos enyhülésre épít, de a konfliktus folytatódása újabb büntetőintézkedésekhez, és a gazdasági mutatók romlásához vezethet - mondta Spilimbergo.

A fogyasztás növekedési üteme továbbra is magas Oroszországban, de az idén megkezdődött a lassulása - állapította meg az IMF szakértője.

Szerinte a beruházások volumenének csökkenése ebben az évben folytatódik Oroszországban. A szakember rámutatott, hogy az orosz gazdaság és az államháztartás továbbra is nagyon érzékenyen reagál a kőolajárak alakulására. E kockázatoknak a külgazdasági stabilitásra való hatását azonban csökkenti, hogy Oroszországnak jelentős nemzetközi tartalékai vannak, valamint, hogy alacsony az állami költségvetés hiánya, és ugyancsak alacsony az államadósság mértéke.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.