brusszel


Nyílt levélben fordult a CÖF Orbán Viktorhoz

Figyelő Online - VARGA ZSOLT
2014.04.30  18:53   
mail
nyomtatás
Nyílt levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Civil Összefogás Fórum (CÖF) a Munkácsy trilógia megmentése érdekében - jelentették be a szerdai sajtótájékoztatón.
Most már szó szerint komoly méreteket ölt az a társadalmi akarat, hogy tartsuk itthon a Munkácsy Trilógiát. A Figyelő Online írta meg elsőként, félő, hogy a legnagyobb magyar festő Trilógiája szétesik. Ugyanis csak az Ecce Homo helye biztos a debreceni Déri Múzeumban. A Krisztus Pilátus előtt című kép letéti szerződése július 31.-én lejár, s a kanadai Hamilton Galéria visszakéri, amennyiben a magyar állam nem veszi meg. A Golgota - amely Pákh Imre műgyűjtő tulajdona - letéti szerződése pedig már tavaly novemberben lejárt, s megbízható információink szerint erre vevő lenne egy neves külföldi műgyűjtő.

A sajtótájékoztatón Csizmadia László, a CÖF alapító-elnöke elmondta, hogy Orbán Viktor kormányfő mellett megkapja a nyílt levelet Balog Zoltán kultuszminiszter és Matolcsy György jegybankelnök is. A CÖF országos aláírásgyűjtésbe kezdett a Munkácsy Trilógia megmentése érdekében, ami példátlan sikert hozott. „ A sok ezer, határon inneni és túli magyar állampolgár és civil szervezet aláírása által felhatalmazva fordulunk Orbán Viktor miniszterelnökhöz (is). Kezdeményezzük a két kép tulajdonjogának megszerzését, hogy véglegesen Magyarországon maradhassanak." - így Csizmadia László. A Figyelő Online birtokába jutott nyílt levél többek között azzal érvel, hogy „a Trilógia, vagyis a három festmény együtt kizárólag a magyarok számára jelent - anyagi és művészi értéken, érzelmi töltésen túl - nemzeti büszkeséget... A festő életútja bizonyítja, hogy elkötelezett nemzeti érzelmű magyar, de egyben európai polgár és mélyen keresztény ember volt. Munkácsy magyarsága, művészete összekovácsoló erő."

Nos, erre a levélre kell Orbán Viktornak válaszolnia. Abban biztosak lehetünk, hogy nem dobja félre, már csak azért sem, mert a Békemenetet szervező CÖF immár évek óta komoly társadalmi támasza, legutóbb a kampányzáró nagygyűlésen köszöntötte a sok százezer embert, mint lelkes hívét.

A festmények megvételére két út tűnik járhatónak: a központi költségvetés terhére történő vásárlás, vagy a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja keretén belüli vétel.

Villáminterjú Bencze Izabellával

- Mikor kezdték az aláírásgyűjtést? - kérdeztük a CÖF alapító-szóvivőjét.

- Alig két hete, s már több mint tízezer aláírás gyűlt össze, különösebb hírverés nélkül. Bennünket is meglepett, mennyi embernek szívügye a Munkácsy Trilógia. Nem csak Magyarországról, de a Vajdaságból, sőt Ausztráliából is kaptunk támogató aláírásokat.

- Nem döngetnek nyílt kapukat? Úgy tudjuk, a kormány már tárgyal a képek megvételéről.

- Azt akarjuk üzenni, hogy az állami kezdeményezés mögött jelentős társadalmi támogatás áll.

- Írtak már korábban is levelet a miniszterelnöknek?

- Még nem. Ez az első. Reméljük, kérésünk meghallgatásra talál.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.