brusszel


Jelentősen emelkedett a lakossági gázár Ukrajnában

Figyelő Online
2014.05.01  13:14   frissítve: 2014.05.01 12:54
mail
nyomtatás
Drasztikusan, átlagosan 73 százalékkal emelkedett Ukrajnában a lakossági gázár, míg az ipari fogyasztóknak és költségvetési intézményeknek 17,5 százalékkal kell többet fizetniük csütörtöktől.
Ukrajnában a lakosság és valamennyi költségvetési intézmény a beszerzési ár alatt kapja a földgázt, de a dotáció fokozatos megszüntetése volt az egyik feltétele annak, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi támogatást nyújtson Kijevnek.

Az IMF szerdán éjszaka hagyott jóvá két évre szóló, összesen 17 milliárd dolláros segélycsomagot Ukrajnának, ennek első részletét, 3,2 milliárd dollárt napokon belül átutalja. Az ukrán kormány jelezte, hogy részleges kompenzációt kap a lakosság legrászorultabb része, számuk elérheti az 1 milliót. Olekszandr Slapak ukrán pénzügyminiszter korábban azt mondta, hogy négy év alatt akarják bevezetni a lakosság számára a piaci árakat a gáz esetében. Ennek keretében 2015 májusától 40 százalékkal, 2016 májusától 20 százalékkal, 2017 májusától további 20 százalékkal emelkedik a gázár.Áprilistól az ipari fogyasztók 29,1 százalékkal, a költségvetési intézmények 64,2 százalékkal magasabb árért kapták a földgázt, ami 17,5 százalékkal tovább drágult a számukra május 1-től. Az áremelést akkor is azzal indokolták, hogy Ukrajna drágábban szerzi be a földgázt Oroszországtól.

Oroszország decemberben 33 százalékkal 268,50 dollárra csökkentette a földgáz árát Kijevnek a 2009 óta érvényben lévő mintegy 400 dollárról. Erre azután került sor, hogy az időközben hivatalából leváltott Viktor Janukovics ukrán elnök november végén hirtelen bejelentette, hogy Kijev nem írja alá az Európai Unióval évek óta tárgyalt társulási egyezményt. A decemberi árcsökkentési megállapodás egyik kitétele volt ugyanakkor, hogy Oroszország naptári negyedévente felülvizsgálja a gázárra vonatkozó kedvezményt. Miután Moszkva szempontjából kedvezőtlenül alakultak az események Ukrajnában, Alekszej Miller, a Gazprom vezetője március elején bejelentette, hogy áprilistól ismét kedvezmény nélkül, ezer köbméterenként 485 dollárért adják a földgázt Ukrajnának.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.