brusszel


Végéhez közelít a 13 milliárdos nyírségi szennyvízberuházás

Figyelő Online
2014.05.02  14:34   
mail
nyomtatás
Befejező szakaszához érkezett a csaknem 13 milliárdos nyíregyházi szennyvízberuházás, a kivitelezői munkálatoknak már a 95 százaléka elkészült - közölte a környezetvédelmi beruházási program kommunikációs cége, az Euroút Kft. az MTI-vel.
Kökény Tibor elmondta: már csak minimális építési munkálatok vannak hátra a nettó 12,8 milliárd forint értékű fejlesztésből, amelyhez 9,9 milliárd forint pályázati támogatást nyert az érintett négy település, Nyíregyháza, valamint a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhellyel szomszédos Kálmánháza, Kótaj és Nyírpazony.A várhatóan novemberre befejeződő beruházással a térségben 96 százalékos lesz a csatornázottság, mintegy 8000 ingatlant csatlakoztathatnak az új hálózatra.

A beruházás honlapján közzétett legfrissebb adatok szerint 3857 ingatlant már ráköthetnek a vezetékrendszerre, 662-t engedélyeztek is, 535-nél pedig el is végezték a szerelési munkálatokat.Kökény Tibor tájékoztatása szerint vezetéképítés még három településrész négy utcájában van hátra, illetve három helyen főgyűjtőcsatorna épül, míg egy helyen nyomóvezeték. Szennyvíz-átemelő ugyancsak három helyen készül, nyomóvezetéket egy helyen alakítanak ki.

Továbbá a nyíregyházi Michelin Gumigyár fejlesztése miatt új nyomvonalra kerül egy csatornaszakasz, így a korábbi engedélyek módosítására van szükség.A házi szennyvíz-átemelők építése a 2013-as jogszabályváltozás következtében maradt hátra a befejező szakaszra, azokat az új engedélyeztetési eljárás után építhetik meg. A Nyíregyháza környéki bokortanyákon az átemelők energia-ellátásra pedig elektromos vezetéket is építeni kell a szolgáltatónak.

Tart még az utcai átemelők szagtalanítása is, amelyekhez biofiltereket helyeznek el, azok beüzemeléséhez pedig megfelelő szennyvíz-mennyiség szállítására van szükség.A szennyvízberuházás során az építést végző cégeknek összesen 200 kilométer hosszúságú vezetékrendszert kellett, kell kiépíteniük. Emellett korszerűsítik és bővítik, napi 10000 köbméter kapacitásúra a nyíregyházi 2-es számú szennyvíztisztító telepet, melynek tart a próbaüzeme.

A fejlesztés része egy napi 10 tonna kapacitású komposztálótelep létrehozása is, ami már szintén megtörtént.Az Európai Unió által támogatott környezetvédelmi beruházás Nyíregyháza térségében együttesen húszezer embert érint.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.