brusszel


Bringás városfejlesztés

Figyelő Online - Halaska Gábor
2014.05.05  11:30   frissítve: 2014.05.05 11:39
mail
nyomtatás
Budapestre érkezik a nagyszabású Cycling Affairs design kiállítás, mely olyan innovatív ötleteket mutat be, amik a városi kerékpáros kultúra fejlesztésére nyújtanak megoldásokat. Az esemény 2014. május 8-25. között várja az érdeklődőket a Design Terminálban, a tárlat mellett szakmai- és gyermekprogramokkal, illetve design vásárral.
Az esemény a Kultúrgorilla kezdeményezésében és főszervezésében, a Budapesti Közlekedési Központ és a Design Terminál társszervezésében jön létre.

A Cycling Affairs, azaz a Bringa Ügyek című pályázatot a Bécs város kreatív ügynöksége, a departure hirdette meg tavaly nagy sikerrel. A kiírók hat témacsoport köré szervezték a pályázatot, kiemelten kezelve a biztonság, a stílus és kultúra, a kerékpáros szolgáltatások, infrastruktúra és várostervezés, illetve a biciklis mindennapok kérdését. A felhívásra 235 ötlet érkezett, köztük design megoldások, városfejlesztési koncepciók, mobil alkalmazások. A pályamunkákat bemutató kiállítás a Bécsi Iparművészeti Múzeum (MAK) után 2014. május 8-án Budapestre érkezik.

A kiállítás hétköznapi problémákra reagál, megvalósítható ötletekkel járul hozzá ahhoz, hogy Budapesten is valódi közlekedési alternatíva legyen a kerékpár. A rendezvénysorozat aktualitását többek között az elmúlt évek kerékpárosbarát fejlesztései, az egyre terjedő biciklis életforma, és a készülő közbringa rendszer bevezetése adják. A BKK beruházásában várhatóan 2014 tavaszától a MOL Bubi a nagyközönség rendelkezésére áll, mellyel az első ütemben 76 helyszínen 1.100 kerékpárt lehet majd használni. Emellett számos alulról jövő kezdeményezés és innováció támogatja a fővárosi kerékpáros kultúra erősödését: kollaboratív műhelyek, teherbiciklis futárszolgálat, a kerékpáros divat úttörői, társadalmi integrációt segítő projektek.





A szervezők a kiállítás mellett többek közt szakmai találkozókkal, bringás tárgykultúrát felvonultató vásárral, gyermeknapi programokkal és tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket. Az esemény célja, hogy használható ötletekkel és inspirációval szolgáljon a városlakóknak, tervezőknek és a döntéshozóknak egyaránt, elősegítve, hogy Budapest a biciklizés által még élhetőbb várossá válhasson.

A főszervező Kultúrgorilla 2010-ben jött létre a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, olyan témákat dolgoz fel, amelyek a városi ember fenntartható hétköznapjait a design eszközein keresztül támogatják, és segítenek azok tudatosabb megélésében.

A Design Terminál - mint a kreatívipari ágazatokat, így az ipari formatervezést, a divatipart, az innovatív technológiákat és az urbanisztikát támogató projektek kezdeményezője és befogadó intézménye - idén közel 300 szakmai rendezvénynek ad otthont, ezzel hozzájárulva Magyarország, mint a régió kreatívipari központjának pozícionálásához.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Ötvenmilliárd feletti tőke a startupoknak

Az új ciklus első Európai Uniós forrásból finanszírozott kockázati tőkebefektetése a debreceni Insimu Patient volt, amely tőkét kapott a Hiventurestől.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Másfél milliárd 6 erős nagyprojektre

A Bay Zoltán Kft. másfél milliárd forintnyi magas hozzáadott értékű kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg.

top200