Több mint hétezer-hétszáz ember menekült el a Krímből.
">
brusszel


Menekülnek az emberek a Krím-félszigetről

Figyelő Online
2014.05.07  08:52   frissítve: 2014.05.07 09:32
mail
nyomtatás
Több mint 7700 ember menekült a Krímből Ukrajna belső területeire amiatt, hogy Oroszország annektálta a félszigetet - közölte szerdán Ljudmila Denyiszova ukrán szociálpolitikai miniszter.
Az UNIAN hírügynökség szerint a tárcavezető az 5 Kanal tévécsatornának nyilatkozott erről.

Denyiszova elmondta, hogy 7723 menekült érkezett a Krímből - leszámítva az elszakadt területen szolgálatot teljesítő katonákat -, de sokan vannak még, akik nem jelentkeztek a hatóságoknál. A menekültek közül 1862-en nyugdíjasok, akik megérkezésük után már meg is kapták a nyugdíjat. A menekültek egy része - 2111 ember - Kijevben van.

Denyiszova szerint már megkezdték a szociális támogatások kiutalását egyebek mellett a rossz anyagi helyzetben lévő, illetve gyerekes családoknak, és a rokkant gyerekeknek.

A Krím összlakossága csaknem kétmillió fő.
Lavrov fasizmusnak nevezte az Odesszában történteket

Ami Odesszában történt, az tiszta fasizmus, Oroszország pedig nem engedi szőnyeg alá söpörni a történteket - jelentette ki Szergej Lavrov szerdán az orosz külügyminisztériumban tartott győzelem napi megemlékezésen.

"Ez már nem egyszerűen a náci bűnösöket éltető jelszavakkal való felvonulás, hanem a fasizmus élő megnyilvánulása" - mondta a külügyminiszter. Lavrov bírálta Európát is, amely szerinte évek óta szemet huny afelett, hogy a fasiszta ideológiának egyre több híve lesz a kontinensen, sőt, arra sem figyel, hogy az ideológia követőit egyenesen toborozzák.

Odesszában a múlt pénteken az Ukrajna egysége mellett tüntetők és az oroszbarát szakadárok között kitört összecsapások során felgyújtották a szakszervezetek székházát, és több mint 40-en égtek benn az épületben.

A biztonsági erők visszafoglalták a szakadároktól a mariupoli városházát
Nem hivatalos értesülések szerint az ukrán biztonsági erők visszafoglalták szerdán a szakadároktól a városházát a Donyeck megye déli részén lévő Mariupolban.

A 0629.com.ua nevű helyi hírportál jelentése alapján az épület környékén reggel munkaruhás emberek bontották el a szakadárok által emelt barikádokat, az oda hordott gumiabroncsokat teherautókra pakolták. Az épület visszafoglalása közben a környéken lakók nem hallottak lövéseket.

Előző éjjel az épületet megszállva tartó Moszkva-barát szakadárok gumiabroncsokat égettek a városháza előtt, emiatt sűrű fekete füst borította be a városközpontot, és közben lövések hallatszottak. A városi egészségügyi szolgálat tájékoztatása szerint senki nem fordult hozzájuk orvosi segítségért, lőtt sérüléssel senkit nem kellett ellátniuk.

Kerry elutasította a kelet-ukrajnai népszavazásokat

John Kerry amerikai külügyminiszter kedden elutasította az általa kiagyaltnak és színleltnek minősített népszavazásokat, amelyeket az oroszpárti felkelők a hét végén terveznek megtartani a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyében.

Kerry közösen tartott sajtótájékoztatót Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével Washingtonban. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok határozottan visszautasítja az Ukrajna további megosztását célzó, törvénytelen erőfeszítést.

Az amerikai diplomácia vezetője szerint a Kelet-Ukrajnában a krími forgatókönyv köszön vissza, és Washington nem lesz hajlandó elismerni az ott megrendezendő referendumok eredményét.

A Krímben március 16-án tartottak népszavazást, amelynek nyomán Oroszország elcsatolta Ukrajnától a félszigetet. A legtöbb ország által el nem ismert lépés következményeként az Egyesült Államok - más országokkal együtt - gazdasági szankciókat vezetett be Oroszország ellen.

A hivatalos amerikai álláspont szerint az ukránoknak a május 25-i elnökválasztáson kellene szavazniuk jövőjükről.
John Kerry bejelentette, hogy a jövő héten Londonban találkozik európai partnereivel, hogy megvitassa velük az Ukrajnával kapcsolatos további lépéseket.

Mary Landrieu, az amerikai szenátus energiaügyi és a természeti kincsek kérdésében illetékes bizottságának elnöke kedden úgy nyilatkozott, hogy az ukrajnai instabilitás újabb érv a kanadai Alberta tartomány olajlelőhelyeit a Mexikói-öböl finomítóival összekötő Keystone csővezeték megépítése és az Egyesült Államok energetikai függetlenségének megteremtése mellett.
Landrieu félénknek nevezte az ukrajnai orosz fellépésre adott európai választ.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.