brusszel


Vesztegetés-e a paraszolvencia?

Figyelő Online - Nógrádi T. Erzsébet
2014.05.11  13:00   
mail
nyomtatás
Az új Btk. felveti annak a kérdését, hogy vesztegetés-e a paraszolvencia. A legfőbb ügyész állásfoglalása rendezheti a kérdést.
Kedves hölgyem, csak nem gondolja, hogy hatvan év hordalékát egy csapásra el lehet tüntetni? - mordult rám körülbelül ezekkel a szavakkal egy középkorú doktor a napokban. A méltatlankodást az váltotta ki, hogy az MRSZ április elején a legfőbb ügyészhez fordult. Az érdekvédelmi szervezet szerint a 2012-ben módosított Büntető törvénykönyvnek a hálapénzre is vonatkozó előírása elkeni az utólag elfogadott paraszolvencia értelmezését.
Ez dühítette föl négy-öt éve a fiatal szakorvos jelölteket, a mellett persze, hogy őket is keményen sújtotta a hálapénz rákfenéjének tartott, megalázóan alacsony egészségügyi bérezés. Elsősorban e miatt van, hogy sokan hátat fordítanak az országnak, s az itthoni bérek öt-tízszereséért dolgoznak külföldön. Volt, hogy megközelítette az ezret az évi migráció, ami több mint ahányan egy évben végeznek a négy hazai orvostudományi egyetemen.

A FÉLELEM MOTIVÁLJA

Az itthon maradtak sikeres akcióinak is köszönhető, hogy Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárnak különféle ösztöndíjakkal sikerült elérni a rezidensek jövedelmének növelését. „Méltányoljuk is a gesztust, hiszen a nettó 90 ezer forint helyett ma már 270 ezer forintot visz haza az 500 körüli rezidens. Ám számuk elenyésző a 30 ezres orvoskarban" - mondja az érsebésznek készülő Dénes Tamás, az MRSZ elnöke. A Magyar Kórházszövetség korábbi elnöke, Rácz Jenő szerint az elmúlt kormányzati ciklusban 70 milliárddal javult az ágazatban dolgozók jövedelem pozíciója, de még így is a nemzetgazdasági rangsor alsó grádicsán állnak.

Az ösztöndíj, a két lépcsőben végrehajtott béremelés és a hiányszakmákban dolgozók pótléka csak lassította az orvosok elvándorlását, de nem állította meg azt - fogalmazott Dénes Tamás. Ezért nem kerülhető el az egészségügyi dolgozók alapbérének emelése, a kiszámítható jövőkép garantálása, a szakképzés minőségbiztosítása, a fiatalokat oktatók motiválása, s egy tiszta ösztönzőkkel működtetett egészségügyi rendszer kiépítése. Na és a korrupció melegágyának minősíthető hálapénz megszüntetése, mert az megalázó a betegnek és az orvosnak is, fönntartását döntően a betegek kiszolgáltatottsága, a félelem motiválja - állítják a fiatal doktorok.

A cikket keresse a Figyelő hetilap 2014/19. számában.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.