brusszel


Kié lesz a következő Obama vagy Barosso fotó?

Figyelő Online - Halaska Gábor
2014.05.08  07:00   
mail
nyomtatás
Melyik startupból lesz a következő Prezi? A Figyelő több tucat befektetőt és startup szakértőt kért fel, hogy tippeljék meg, melyik hazai feltörekvő cégből lesz a következő Prezi-, Ustream- vagy LogMeIn-szintű sikersztori.
A kutatás egyértelmű győztese a Tresorit, második a Distinction, harmadik pedig a Cellum lett, de a TOP 10-es lista számos meglepetést is tartalmaz. A hetilap által megkérdezett széles kör további félszáz induló céget tart említésre érdemesnek, külpiaci megmérettetésre alkalmasnak a startup világban. Ezeknek a teljes listája is megtalálható a friss Figyelőben.


Nagy fába vágtuk fejszénket. Arra kerestük a választ a startup ökoszisztéma mérvadó véleményvezéreivel együtt, melyik már jelenleg is működő cég válhat világszinten is sikeressé, ismertté, egy bizonyos szegmensben élbolyba tartozóvá. Ám az igazán egyedi megoldásokat kínáló startupok egyik jellegzetessége éppen az, hogy hirtelen, szinte a semmiből robbannak be a köztudatba. A villámgyors fejlődésnek van egy árnyoldala is: amennyiben egy induló innovatív társaság a porondra lépéstől számított egy-két év elteltével sem rúg labdába a nemzetközi színtéren, akkor csodát nem is érdemes várni tőle.
Szakértők szerint már nem elég, ha valakiről ír a nemzetközi sajtó vagy eredményes a saját hazájában. Napjainkban az az igazi berobbanás, ha a sikervárományos startup képes átalakítani egy globális iparág szabályait, azaz - angol szakkifejezéssel - distruptive technológiát, üzleti modellt honosít meg. Vannak ilyenek? A hetilap elemzése szerint igen, még akkor is ha nem elegen, vagy nem kellően jó minőségben. A Facebook, a Twitter, az - Angry Birds játékról ismert - Rovio vagy épp az utóbb leszállóágba került Groupon és - a Farmville-lel nevet szerző - Zynga már más ligát és piaci elvárást jelentenek még a felmérésben kiemelkedő magyar startupok számára is.




A TOP 10-es lista első három helyezettje
(a szakértőktől legtöbb szavazatot kapott induló, startup vállalkozások, a szavazatok sorrendjében)

1. Tresorit (az alapító csapat képünkön fent)
2. Distinction
3. Cellum

A teljes lista és további félszáz, sikergyanús sztorit felsoroló táblázat a Figyelő hetilap 2014/19-ik számában található meg.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Ötvenmilliárd feletti tőke a startupoknak

Az új ciklus első Európai Uniós forrásból finanszírozott kockázati tőkebefektetése a debreceni Insimu Patient volt, amely tőkét kapott a Hiventurestől.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Másfél milliárd 6 erős nagyprojektre

A Bay Zoltán Kft. másfél milliárd forintnyi magas hozzáadott értékű kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg.

top200