brusszel


Svéd-orosz légi incidens

Figyelő Online
2014.05.10  09:36   frissítve: 2014.05.10 11:53
mail
nyomtatás
Majdnem összeütközött egy Il-20 típusú, felderítést végző orosz csatarepülőgéppel az SAS skandináv légitársaság egyik Boeing 737-es utasszállító gépe Malmö közelében, a tenger felett még március elején - közölte péntek este a svéd sajtó.
Szerencsére a látási viszonyok jók voltak, így a Koppenhágából Rómába tartó járat - 132 emberrel a fedélzetén - az utolsó pillanatban irányt tudott változtatni, hogy ne ütközzön össze a felségjelzés nélküli Il-20-sal. Körülbelül 30 méterrel kerülték el egymást.

Az eset március 3-án történt, nemzetközi vizek felett, Malmőtől 80 kilométerrel délnyugatra. Sem a Boeing automatikus ütközéselhárító rendszere (TCAS), sem a svéd földi irányítás nem észlelte a csatarepülőgépet, a svéd légvédelem azonban igen.

A Boeing pilótái "szürkére festett, négy turbólégcsavaros hajtóművel ellátott, hosszú tetőantennás" gépnek írták le az Il-20-ast.
Az orosz légierő Il-20-asai gyakran repülnek a skandináv légtérben, ami miatt rendszeresen riadókészültségbe kell helyezni a NATO azon gyorsreagálású repülőgépeit, amelyek védik a balti térség légterét.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.