brusszel


Citadella: „Meghajolunk az állami erőszak előtt"

Marad a zárva tábla
Figyelő Online - VARGA ZSOLT
2014.05.12  07:00   
mail
nyomtatás
Ma reggeltől mehetnek be újból a bérlők a Citadella épületébe, hogy személyes tárgyaikat elvigyék. Azaz pontosan egy héttel a rendőri fellépés után kapnak lehetőséget arra, hogy irataikat, gyógyszereiket magukhoz vegyék, s a konyhában tartott élelmiszereket elszállítsák.
Ha ez utóbbinak van még egyáltalán értelme. Állítólag négymillió forint értékű hús romlott meg a hűtőkben, s rengeteg egyéb élelmiszernek is lejárt már a szavatossága. A bérlők ugyan már múlt hétfőn, kipenderítésük után kérték, hadd mentsék a menthetőt, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezetése csak most bólintott rá. Félő, hogy ebből is per lesz még, mert a bérlők szerint a vagyonkezelő elfelejtett eleget tenni kárenyhítési kötelezettségének. Ha a bíróság a bérlőknek ad majd igazat, az adófizetők pénzéből kell megtéríteni ezt a pár millió forintos kárt.
Nem kell azonban nagy jóstehetség ahhoz, hogy kimondjuk, feltehetően ez lesz a legkisebb tétel, ami per tárgyát képezi majd a sok bírósági beadvány között. Az erőnek erejével kitett bérlők ugyanis perek sorozatát indítják. Egyetlen pertől viszont eltekintenek. A végrehajtó egy héttől ezelőtt, hathatós rendőrségi támogatással, birtokba adta a Citadellát az állami vagyonkezelőnek, de a terület kiürítését nem rendelte el. Akkor még nagyon úgy tűnt, hogy a száműzött bérlők ebbe kapaszkodnak. Ha nekik menniük is kell, a vagyontárgyaik maradnak, s az MNV Zrt. kénytelen lesz kiürítési pert indítani, ami akár egy-két évig is eltarthat. Addig is felelősen őrizheti mások hátrahagyott vagyonát. Nos, egy hét leforgás alatt elálltak ettől a tervüktől a bérlők. „Meghajolunk az állami erőszak előtt. Megyünk és pakolunk." - mondta a Figyelő Online-nak képviselőjük, Magyar Istvánné. Ami azt illeti, a pakolás sem lesz olyan egyszerű.

A körvonalazódó megállapodás szerint - ami nem is annyira megállapodás, mint a diktátum elfogadása - mindent elvisznek, ami mozdítható a Citadella állagának rongálása nélkül. Úgy tudjuk, először a Gasztro-Top Kft. és a Bankomat Kft. viszi el az eszközeit - ez a két cég nem kevesebb, mint a Citadella 3 ezer négyzetméterét bérelte. Úgy hírlik, csak a nagyobb banketteket és fogadásokat kiszolgáló 500 személyes étkészlet és pohárkészlet becsomagolása napokat vesz majd igénybe. A beszerelt, ám mozdítható értékeknek sem lehet csak úgy nekiesni. Mivel műemlék épületről van szó, kizárólag arra hívatott szakemberek végezhetik el ezt a feladatot. Ez pedig annyit jelent, hogy a munkálatok elhúzódhatnak. Amikor május 5.-én hajnalban a rendőrök lezárták a Citadellához vezető utakat, az MNV Zrt. vezetése először azt ígérte, hogy már az esti órákban visszatérhetnek a turisták. Ebből persze nem lett semmi, másnap már azt helyezték kilátásba, hogy két hétig zárva marad a Citadella és környéke. Ebből egy hét eltelt, de legalább két hét kell még a kiürítéshez, optimista forgatókönyv szerint is.

„Olyan lesz a Citadella, mint a bontott csirke. Állami utasításra megkopasztjuk, kibelezzük."- jegyezte meg fanyar humorral az egyik bérlő. Amikor majd visszatérhetnek a turisták, nem lesz egy hely, ahol egy pohár ásványvizet kaphatnának, egy képeslapot vehetnének, mellékhelyiséget sem találnak, megszűnik a közvilágítás, s még a biztonságukat szolgáló kamerákat is leszerelik. A jövő még homályos. Az MNV Zrt. érdeklődésünkre csak azt ismétli, hogy az állam visszavette jogos jussát, a jövőt illetően latolgatásokba nem bocsátkozik. Arról a szerződésről is hallgat, ami a XI. kerületi önkormányzat és a bérlők között tavaly ősszel köttetett.

Ami viszont tény: a Citadellát az idegenforgalmi szezon kezdetén napi 8-10 ezer turista kereste fel, egészen addig, amíg az MNV Zrt. vissza nem foglalta, s le nem záratta. Ha mondjuk három hétig zárva marad a Citadella, akkor vagy kétszázezer turistát fosztanak meg ettől a lehetőségtől, akiknek jó része külföldi, s ők keserű szájízzel távoznak Magyarországról. Az útikönyvek szerint ugyanis nem csak ajánlott, hanem majdhogynem kötelező látnivaló a Citadella. Már most látható, hogy komoly sebet üt Budapest idegenforgalmán a fellegvár visszafoglalása.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.