brusszel


Változások az egészségügyben - Lázár is beleszól?

Figyelő Online - Baka F. Zoltán,Cseke Hajnalka,Nógrádi T. Erzsébet
2014.05.15  07:00   
mail
nyomtatás
Azt még nem tudni ugyan, hogy ki lesz a harmadik Orbán-kormány egészségügyi államtitkára, ám annyi már biztos, hogy széke a következő ciklusban sem lesz kényelmesebb, mint volt az előzőben. A várható irányokat illetően szakmai körökben egyesek abból indulnak ki, hogy Szócska Miklós esetleges maradása a változatlanságot jelképezné. Miniszterelnökséghez közeli forrásból is úgy értesültünk, hogy Szócska a jelenlegi rendszer mellett tette le a voksát. „Nagy harcok vannak, nem tudni, ki kerül ki győztesen" - ismerik el ezekben a körökben, hozzátéve, hogy a jelenlegi államtitkár pozíciói nagyon meggyengültek.
Új korszak nyitányára azonban a szóba jöhető, és esélyesebbnek mondott két másik jelölt - Zombor Gábor és Velkey György - esetében sem készülhet az egészségügy, ezzel tudomásunk szerint az érintettek is nagyjából tisztában vannak. Ehhez új felfogásra lenne szükség a Fideszben, olyanra, amelyik például nem tekint ellenségesen a kívülről jövő finanszírozásra. Így a kiegészítő biztosításokra, amiért cserébe a beteg máshol is igénybe vehetné az egészségügyi szolgáltatást, mint amelyik intézménybe rendszer szerint tartozik. A piacosítás nagy előrelépés lenne az ágazatban dolgozók szerint.

Ennek hiányában marad a kis lépések taktikája, mint amilyenekkel már évek óta araszolgatnak előre a budai, Országos Gerincgyógyászati Központban, ahol a hazai köz-, és a külföldi magánbetegek szakmailag ugyanazt az ellátást kapják. Ám míg egy privát páciens egyágyas szobában fekszik, a magyar harmadmagával. Az intézményt irányító Varga Péter Pál szerint az egy évtizedes működés közhaszna számokban is kifejezhető: „fennállásunk óta nem volt olyan esztendő, amikor 100 millió forintnál kevesebbet költöttünk volna a magánbetegek után kapott bevételből a közellátottakra." Ezt és a kiváló szakmai munkát, no meg a négyéves gerincműtéti várólistát látva, ez évtől újra finanszírozza az Országos Egészségpénztár (OEP) a hét éve megfelezett kapacitásukat. Így ismét 125 ágyon fogadhatják a betegeket és duplájára nőtt, 14 ágyas lesz az intenzív osztályuk. Ezek eredményeként az esetenként négyéves várakozási idő pedig félévre csökkenhet.

Az egészségügyi közellátók már régóta egyensúlyoznak a lehetőségek határán. Az elkövetkező hónapok nagy újdonsága lehet - értesült lapunk Fidesz-közeli egészségpolitikusoktól - hogy csaknem mindenhez, amit eddig a betegek a magánrendelőkben kaptak meg, külön térítés mellett az államiban is hozzáférhetnek. Sőt, az életmentő műtéteken kívül minden más beavatkozást megvásárolhatnak.

További érdekességek a Figyelő hetilap 2014/20. számában.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: egészségügy

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.