brusszel


Izraelben a halál is drága

Figyelő Online - Sárvári Balázs
2014.05.15  17:35   
mail
nyomtatás
Vagyoni kasztok határozzák meg Izraelben a temetkezési helyek elosztását. A véges földterület és a temetők telítettsége miatt egyre drágább nyugvóhelyet váltani, ami ezért egyre inkább tükrözi az életben kialakult különbségeket - számol be a profán piaci folyamatokról Air Libsker a Calcalist honlapján.
Izraelben nem csupán az élők, de a halottak számára is elégtelen a „lakáskínálat". A sírhelyek hiánya sajnálatos módon kidomborítja a társadalmi osztályok közti távolságot. A múltban mindenkit egyaránt a földbe temettek, ám egy kis országban épp abból, földből van kevés. A kapacitáskorlát a kereslet-kínálat törvényét követve a holtak között is egyenlőtlenségeket teremtett.

A vagyonos családok tetszésük szerint bárhova temetkezhetnek. Akinek azonban nem futja sok 1000 sékeles búcsúztatásra, csak a civiltemetőkbe, vagy a kibuc sírkertekbe kerülhetnek. A Tel Aviv körzetében élők később leggyakrabban a Yarkon Temetőbe kerülnek, ahol a legalsó emeleten egy személy elhelyezése 8000 sékelnél (kb. félmillió forint) kezdődik, egy pár viszont már 50000-es (több mint 3 millió forint) kiadást jelent.

Akiknek a 8000 sékel is megfizethetetlen, 5-6 szintes temetkezési kamrákban fekszenek majd, ám a hierarchia itt sem szűnik meg. Az alacsonyabb szinteken lévő sírok valamiért kedvesebbek a gyászolók számára, így ezek drágábbak is, míg a legfelső polcokra leginkább csak egyedülállókat helyeznek el. A megváltott szertartás árától függően olyan esetek is gyakoriak, amikor a hozzátartozók imáit a munkások pakolásának robaja zavarja meg. „Még imádkozni sem lehet békében, ha nincs pénzed" - számol be az embertelen körülményekről az egyik gyászoló.

A Yarkon Temetőt 23 éve nyitották meg, és a már azóta megtartott 60 000 szertartás által telítettsége 80 százalékosra nőtt. Újabb 15 épület megépítését tervezik, melyek közül hármon már folynak is a munkálatok - az egyedi viszonyokat jelzi, hogy már itt is helyeztek el holttesteket. Ráadásul Eran Freund, az építkezés vezetője olyan hasonlatokkal igyekszik érzékeltetni a munkálatok alaposságát, hogy akár egy NBA játékos is elférne a kamrákban, mert a „kivitelezésnél ők mindenre gondolnak". „Sikerpéldaként" egy nemrég eltemetett 190 kilós férfi esetét eleveníti föl. Ezek a sírhelyek közel 6000 sékelbe kerülnek (nagyságrendileg 400 000 forint), ám az állami támogatás igénybevételével ennek mindössze harmadát kell a családoknak előteremteniük.

A 3 új épület újabb 35 000 fős kapacitása mindössze 5 évre elegendő a metropolisz halottai számára. A bővítés fennmaradó részét képező 12 épület 200 000 új sírhelyet jelent, ami még mindig csak 30 évre oldja meg a város temetkezési gondjait.

Ari Libsker (1972-, Haifa) izraeli újságíró, illetve a filmszakma egyik híressége. Dokumentumfilmesként a Stalags (2008) című munkája emelkedik ki. Két évvel ezelőtt az Irán című kiállítás kurátoraként foglalt állást a kormány Irán elleni háborús terveivel szemben.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200