">
brusszel


Pannon Borrégió Top25 - Tarolt Szekszárd

Figyelő Online - Izsák Norbert
2014.05.16  09:17   
mail
nyomtatás
Bár villányi borból többet neveztek, mégis a szekszárdiak hozták el a legtöbb díjat - ez a tanulsága az idén is megrendezett, négy borvidéket (pécsi, szekszárdi, tolnai és villányi) magában foglaló Pannon Borrégió hagyományos borversenyének. A legfőbb tanulság még rövidebben: megvan, mit fogunk inni idén és jövőre. Beépült tudósítónk jelenti.
„Addig kézműves a borász, amíg nincs elég pénze megvenni a technológiát‟ - röpködnek a szebbnél szebb és rosszmájúbbnál rosszmájúbb mondások az asztal körül, és mi nem győzünk jegyzetelni. Mecseknádasdon járunk, ahol a Pannon Borrégió Egyesület és a Pécsi Borozó szerkesztősége immár hetedik alkalommal rendezte meg a Pannon Borrégió TOP25 borversenyt, amelyen négy borvidék legjobb 25 borát választották ki a szigorú borítészek. 2014-ben a TOP25-re a négy borvidékről összesen 45 pincészet nevezett be 122 bort. Ezek 24 százaléka fehérbor, 12 százaléka rozé, a többi vörösbor volt.

A szervezők minden évben - szerény személyünket nem számítva - neves szakembereket, borászokat kérnek fel a zsűribe. Idén például együtt bíráltunk Jekl Béla villányi borásszal, Tóth Adriennel, a Vinoport főszerkesztőjével, Bock Valérral és Tompa Imrével. A mai ifjú borszakértők még csattogós falepkét tologattak, amikor Tompa doki már borleírásokkal és kiváló cikkekkel hergelte a szomjas tömegeket (borrovata minden hónapban megjelenik a Figyelőben). Mármost Tompa doki - aki bírált már a Vinitalyn vagy a Concour Mondial de Bruxelles-en is - állítja: ritkán zsűrizik ilyen jó körülmények között. Még a bort töltögető segítők is minimum szőlész-borász tanulók voltak, fejből vágták a fontos adatokat, nem volt kérdés, amire ne tudták volna a választ.

Szabolcska Mihály és a bortársadalmi mobilitás
A figyelo.hu tudósítója a vörös cuvée-k bizottságába épült be, mely grémium 26 tételt bírált el. A zsűrizés nem volt ment' a vitáktól, előfordult, hogy ugyanarra a borra két tag eredménye között 7-8 pont különbség adódott. Ez persze nem kell, hogy bárkit is megijesszen, az összesített eredménynél ugyanis automatikusan kiesnek a szélső értékek, így senki nem tudja manipulálni a végeredményt. A borbírálat egy fontos, nem mellékes eredménye, hogy leomlanak a társadalmi falak: megtörténhet, hogy a milliárdos borászattulajdonos együtt kóstol egy kis pincészet feltörekvő borászával. Ha Szabolcska Mihályok lennénk, olyanokat írnánk, hogy a bortársadalmi mobilitás és a tisztességes borkészítés szeretete aranyvenyigével fonja egybe a résztvevőket. Mindezt persze egyszerű rímekben. De nem vagyunk Szabolcska Mihály, ellenben mi is szeretjük a tisztességes borokat, ezért inkább a témáról írunk.

Szőrös bor és majdnem-káposzta illat
Meglepő módon, volt, hogy rózsás, parfümös jegyeket is találtunk némelyik komoly házasításban, máskor az éretlenséget (is) jelző, durva zöldpaprikaíz minden mást elnyomott. Megtörtént egyszer-kétszer az is, hogy a kegyetlen polifenolok, az erőteljes tanninok annyira betöltötték a zsűri száját, hogy mellette már nem maradt hely semmilyen más íznek. Az egyik borbíráló a számára kevéssé tetsző bort úgy kommentálta: „Majdnem eszembe jutott róla a káposzta" - ezzel nyilván arra utalt, hogy számára már bántó volt a bor enyhe savanykássága. „Kockás, szögletes bor" - söpörte le az egyik cuvée-t az egyik bizottsági tag, majd másvalaki azt találta hozzáfűzni, hogy „szőrös bornak, szőrös szív jár".


A lenyugvó nap ereje
Azon senki nem csodálkozott, hogy 2012-es, 2011-es, 2009-es és 2008-as házasítások szerepeltek csak a sorban, az lett volna a csoda, ha valaki a 2010-es évjáratból próbál nagy cuvée-t kihozni. Így aztán a sor végén előkerült az öt-hat éves borok is. A friss, tüzes cucée-k után némelyik bor meglepően fáradtnak tűnt. „A lenyugvó napnak is van ereje" - kommentálta az egyik 2008-as házasítást az egyik borbíró, mire asztaltársa csak annyit jegyzett meg a bajsza alatt, hogy „hála Istennek". Ezt a témát inkább nem folytattuk, inkább a hátralévő néhány borra koncentráltunk a továbbiakban. Volt is mire fókuszálni. „Ez a tapadás jó tapadás" - mondta az egyik zsűritag, és nyilván a 2008-as Grádusra utal, amiről persze csak a végén derült ki, hogy miféle bor. A Sebestyén Pince Görögszó dűlőből származó csúcscuvée-je vibráló savakkal, csodálatos eleganciájával mindenkit egyként vett le a lábáról, az aznapi borbírálat egyik fénypontja volt.

Jobb motorozni, mint rókázni
A vegetáriánus antialkoholistáknak persze maga a pokol egy ilyen borverseny: az alkoholt felszívó kalóriákat leggyorsabban csülökkel és hasonlóan tartalmas étkekkel lehet felszívni, márpedig a pincelátogatásokkal megterhelt borversenyeken van mit semlegesíteni. Nem mellesleg a borversenyt Mecseknádasdon, a Hetényi Pincében rendezték meg. A jó árú és jó ivású Hetényi borok páratlan környezetben születnek: a pincét érintetlen és áthatolhatatlan erdő övezi, ezernyi madár hangja keretezi az esti borozgatást, arról már nem is szólva, hogy nyilván ritkán találkoznak emberekkel, mivel a fecskék karnyújtásnyira figyelik a beszélgetőket. Hetényi Jánosék 37 hektáron gazdálkodnak, a borok jó részét lábon, lédig adják el, és az 500-2500 forintos borok fogyásával kapcsolatban nem panaszkodnak. „Jobb motorozni, mint rókázni" - jegyzi meg lakonikusan az egyik kóstolótárs, amikor szembejön vele egy Fuxli-palack. A Fuxli a szekszárdi sillerek neve, és a Hetényi Fuxli palackját egy motorozó róka díszíti, a Hetényi család ugyanis tényleg szeret motorozni - a rókázásról nincs hírünk. Boraik tiszták, korrektek, cserszegi fűszeresük bármelyik grillpartin megállja a helyét, a vörösök közül a csúcscuvée, az 5 csillag bőven megéri az árát, a kékfrankosból pedig több évjárat is számos díjat nyert el - a 2011-es például bekerült a 2012-es Pannon Top25-be.

A Pannon Borrégió TOP25 2014-ben (abc sorrendben):
Agancsos Pincészet Villányi Portugieser 2013
Belward Pincészet Pécsi Sauvignon Blanc 2013
Bock Borászat Villányi Syrah 2011
Bodri Pincészet Szekszárdi Kékfrankos 2011
Csillagvölgy Pincészet Pannon Irsai Olivér 2013
Danubiana Tolnai Sauvignon Blanc 2013
Danubiana Tolnai Zöldveltelini 2013
Eszterbauer Borászat "Mesterünk" Szekszárdi Cuvée 2011
Eszterbauer Borászat "Tüke" Szekszárdi Bikavér 2011
Fritz Pincészet Szekszárdi Cabernet Sauvignon Válogatás 2011
Halasi Gergely Villányi Cabernet Sauvignon 2011
Hetényi Pincészet Szekszárdi Merlot 2012
Mestrineli Borászat Pécsi Chardonnay 2013
Mészáros Borház Szekszárdi Syrah 2011
Polgár Pince Villányi Syrah 2011
Riczu-Stier Pincészet Villányi Cabarnet Franc 2011
Riczu-Stier Pincészet Villányi Cuvée 2011
Ruppert Ákos Villányi Merlot 2011
Sebestyén Csaba Szekszárdi Grádus Cuvée 2008
Szeleshát Szőlőbirtok Szekszárdi Gyöngyöző Rosé 2013
Takler Pince Szekszárdi Bikavér Reserve 2009
Tűzkő Birtok Tolnai Kékfrankos 2011
Vesztergombi Pincészet Szekszárdi Csaba Cuvée 2011
VinArt Pincészet Villányi Cabernet Sauvignon-Kékfrankos Rosé 2013
Vitis Pince Tolnai Pinot Noir 2011

10 szekszárdi, 8 villányi, 4 tolnai, 2 pécsi és 1 pannon - a borok összetételét már tudjuk, a háromszáz szerencsését, akik júniusban együtt kóstolhatják meg a Pannon Borrégió 25 kiválasztott borát, még nem. A TOP25 nyilvános bemutatkozása 2014. június 21-én lesz Pécsett, a Hotel Corso Pécsben, amikor a Dél-dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Hungária Takarék támogatásával Pannon Borrégió TOP25 Kóstolófesztiválra várják a szervezők a borkedvelő publikumot: a kiváló borok mellett helyi termékek bemutatója és sok egyéb is lesz a kínálatban.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.