brusszel


Eladó a Drakula-vár

Figyelő Online - Sárvári Balázs
2014.05.16  17:59   
mail
nyomtatás
A román kormány már be is jelentkezett a különleges ingatlanért, ám aki túllicitálja a 80 millió dolláros ajánlatot, akár meg is szerezheti magának a kastélyt - reklámozza a Habsburgok hirdetését a Washington Post.
Az évente félmillió látogatót fogadó Törcsvári kastély, avagy románul a Castelul din Bran 13. századi erődítményét az évszázadok során lovagok és harcosok legkülönfélébb csoportjai lakták. A legendákból Abraham Bram Stoker ír szerző gyúrt sikerregényt. A Post cikke szerint brit diplomaták úti beszámolói, leírásai ihlették a művet, ám feltételezhető, hogy elsőként Vámbéry Ármin magyar professzortól hallott a kastélyról és annak uráról, III. Vlad Tepes Drăculea-ról.

Stoker, aki maga sohasem járt Valachiában, azaz Oláhországban, így képzelte el a drakula búvóhelyét: „A kastély egy borzasztó szakadék szélén található. Az ablakon kihajított kő jó 300 méterig szabadesésben zuhan. A horizontig végtelen lombkoronák tengere hullámzik, amit csak néhol tör meg egy-egy újabb meredély."

A kastély kiváló befektetés, hiszen a drakula nyomában járó turisták kedvelt célpontja. A Habsburg-ház romániai ágától a kommunista hatalomátvételkor került köztulajdonba, majd a vasfüggöny leomlását követően ismét birtokba vehették az örökösök. Ekkor kezdődött a történelmi emlék felújítása, aminek eredményeképp elnyerte mai formáját.

Napjainkra különös vámpírvadász iparág nőtte ki magát, mely Románia mellett Bulgáriában is nagy üzlet lett. A résztvevők a nem természetes halált halt középkori kalózok és grófok sírhelyeit keresik. Mindennek azonban semmi köze sincs ahhoz a bestiához, ami a történetek alapjául szolgálhat, s bár ezeket teljességgel átitatja a vér, Drakula valószínűen sosem kortyolt belőle.

Havasalföld hercege, III. Vlad 1431-ben született, ami roppant háborgó időszak volt. A terjeszkedő Török Birodalom európai hatalommá emelkedve maga alá temette az útjába került kisebb államokat. Akárcsak más tekintélyes helyi vezetők (például az albán Kasztrióta György, ismertebb nevén Szkander bég), Vlad herceg is megpróbált sajátos együttműködést kiépíteni a törökökkel. Előbb elleste taktikájukat, majd maga is harcba indult, s ezen portyái alapozták meg gyalázatos hírnevét.

Egy szövetségesének írt levél 1462-ből tanúskodik róla, hogy „Parasztokat gyilkoltam, férfiakat, nőket, fiatalokat és öregeket. Megöltünk 23 884 törököt, nem számítva azokat, akik benn égtek a házakban, és akiket a katonáink lefejeztek". Becslések szerint 80.000 ember lemészárlásával sajátos rendet tartott földjén.

A halál egy török rejtekhelyen érte, majd lefejezték. Egyes visszaemlékezések szerint Vlad Dracul néven, mások szerint az Ördög Fiaként írt alá egyes dokumentumokat, ami megalapozta a népi horror történeteket.

Ishaan Tharoor a Washington Post újságírójaként külföldi témákra szakosodott. Korábban a TIME vezető szerkesztője volt, előbb Hong Kongban, később New Yorkban dolgozott.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200