brusszel


Magyar segítség a szerbiai árvízi mentésben

Figyelő Online
2014.05.17  12:02   frissítve: 2014.05.17 12:21
mail
nyomtatás
Szombaton délelőtt elindult Budapestről Magyarország hivatásos mentőalakulatának (HUNOR) egy csoportja, hogy segítsék a szerbiai árvízi mentést.
A csoport az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság épülete elől indult útnak. A helyszínen Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató újságíróknak elmondta: a szerb segítségkérésre a magyar kormány haladéktalanul válaszolt.
A HUNOR 26 emberrel, hat csónakkal, egy mentőhelikopterrel és hét gépjárművel csatlakozik a szerb árvízi alakulatokhoz.

Magyarország ezen felül további erőket: helikoptert, homokzsákokat és egyéb eszközöket is felajánlott, de erre Szerbia egyelőre nem tartott igényt - mondta a főigazgató.

Rade Drabac szerb nagykövet megköszönte a magyar kormány segítségét, kiemelve: Szerbiában még soha nem volt ilyen mértékű árvíz.

Elmondta: van olyan 100 ezer lakosú város - Obrenovac - amely gyakorlatilag teljesen víz alatt van. Sok más település, Nyugat- és Közép-Szerbiában is víz alatt áll. Sokan menekülnek a vízzel elárasztott településekről - tette hozzá a nagykövet. Jelezte: több folyón - köztük a Száván - további árhullámok várhatók.

A szerb nagykövet úgy vélte, hónapokba telik majd a helyreállítás. Rade Drabac leszögezte: ha Magyarországnak szüksége lesz rá, Szerbia is segíteni fog majd.

A magyar kormány által küldött helikopter Belgrád térségében, a mentőcsoport többi eszközével Obrenovac, Ub, Lazarevac, Sabac és Loznica térségében segítik majd a mentést.

Bakondi György emlékeztetett arra, hogy a magyar katasztrófavédelmi erők a közelmúlt árvízi helyzeteiben is számos küldetést teljesítettek. Az elmúlt egy évben segítséget nyújtottak Bulgáriának, Szlovéniának, Horvátországnak. Hangsúlyozta, az ENSZ minősítéssel rendelkező alakulat, a HUNOR most fontos kiküldetésre indul Szerbiába, és ehhez sok sikert kívánt.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.