brusszel


Jó időre lőttek a Kína és Vietnam közötti kapcsolatnak

Figyelő Online
2014.05.18  14:52   
mail
nyomtatás
A vietnami erőszakos Kína-ellenes zavargások megrontották a kétoldalú kapcsolatok légkörét és hátráltatni fogják a jövőbeni együttműködést - közölte a kínai külügyminisztérium szóvivője, aki egyben jelezte, Peking elhalasztja a kapcsolatépítés egyes, már tervbe vett eseményeit.
Hung Lej vasárnapi nyilatkozatában nem nevezte meg konkrétan, hogy milyen eseményeket érint a "büntetés", de közölte, kormánya a helyzet alakulásától függően további lépéseket vesz fontolóra.

A szóvivő arról is beszámolt, hogy a legalább két kínai halálos áldozattal és több mint száz sérülttel járó vietnami összetűzések után Peking figyelmeztette állampolgárait a biztonsági veszélyre, s azt tanácsolta, ne utazzanak a szomszédos országba. Más jelentések szerint az egyik kínai légitársaság már szombaton jelezte, hogy május 19-től törli valamennyi vietnami charter-járatát.

A heves vietnami tiltakozásokat egy, a Dél-kínai-tenger vitatott területén, május elején üzembe helyezett kínai olajfúró torony váltotta ki. A lépés miatt Hanoi hivatalosan is tiltakozott, a tiltakozást Peking visszautasította, mondván, hogy a terület Kína része.

Vasárnapi kínai híradások szerint a külügyi és a kereskedelmi tárca tiltakozása után a közbiztonsági tárca vezetője, Kuo Seng-kun miniszter is felhívta vietnami partnerét. A vezető kifejezte megdöbbenését a történtek miatt, s a vietnami félre hárította a teljes felelősséget.

A vandál támadásokká fajult demonstrációk, fosztogatások és gyújtogatások tajvani, dél-koreai, szingapúri és japán vállalatokat is érintettek. Kína eddig több mint háromezer állampolgárát menekítette haza, s vasárnap további öt hajót küldött Vietnamba. Tizenhat súlyos sérültet egészségügyi chartergéppel szállítottak Kínába.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.