brusszel


Elverte a határt a májusi eső

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2014.05.19  09:01   
mail
nyomtatás
Több helyen okozott komolyabb károkat a vetésterületeken, gyümölcsösökben az elmúlt napok esős, viharos időjárása. Az egyik termelőnek két hektáron repítette az égbe a fóliasátrát az orkán.
Az intenzív májusi esőzések elsősorban a folyók menti ártéri területeken, illetve a Balaton partja mentén tettek szükségessé védelmi intézkedéseket, de nem lehet elfeledkezni a mezőgazdasági hatásokról is. Lapunk a Vidékfejlesztési Minisztériumtól (VM) kért helyzetértékelést az esőzések utáni állapotokról, s előre kell bocsátanunk, hogy a válasz nem éppen szívderítő.

Májusi eső aranyat ér - tartja a mondás, azonban az elmúlt napokban annyi csapadék hullott az országra, hogy az már egyes helyeken súlyosan veszélyeztetik a termést. A szaktárca tájékoztatása szerint a május eleje óta tartó csapadékos időjárás és az átvonuló viharok térségenként különböző nagyságú károkat okoztak a szántóföldi és a kertészeti kultúrákban, gyümölcsösökben. Bár a nagy mennyiségű csapadék dúsan zöldellő határ-képet eredményezett, de a sok eső hatására a tartósan átnedvesedett és belvizes, valamint az elöntött területeken komoly növényzetpusztulás jelentkezhet - írta a VM. Ilyenek a mélyebb fekvésű területek, folyók mente. Erre visszavezethetően az ország nyugati felén, elsősorban a Rába folyó vízgyűjtőjében komoly árvízveszély van.

Közel 10 méter hosszú, 2-3 méter széles és 2 méter mély hasadék a szántóföldön a Zala megyei Hahót közelében 2014. február 24-én. A felázott talaj meglazulását és kimosódását a napok óta tartó esőzés okozhatta.

S akkor nézzük a haszonnövényeket. Az őszi kalászos-gabonákban, és az őszi káposztarepce táblákban az erős szél és a vihar hatására sok helyen tapasztalnak a szakemberek erős megdőlést, ami miatt terméscsökkenést várnak. A tartós esőzés a lucerna, vörös here betakarítását késlelteti, egyes helyeken a fél kaszálás már kiesett. A nagy szél, illetve a jégverés a gyümölcsösökben is kárt okozott. A termelők sárgabarack, körte, alma, szilva és más ültetvényeiket érintően jelentettek különböző mértékű jégkárt. A nagy szél megtépázta a lombokat, a fejlődő gyümölcsöket pedig egymáshoz verte és jól látható ütődésnyomokat okozott, ezért ezekben az ültetvényekben a hűvös, csapadékos idő miatt erős gombás fertőzés léphet fel, amely ellen védekezni kell. A korai cseresznyénél a sok csapadék miatt gyümölcsrepedezésre kell felkészülni.

Nem csak a gyümölcsösöket érte kár. A szántóföldi, illetve egyes helyeken fóliás zöldség termelőknél is kárt okozott a vihar és jégverés. A VM konkrét példát is idézett: egy Tolna megyei dinnyetermesztőnél a vihar 2 hektár fóliasátrat ragadott el, amiben sárgadinnyét termesztettek. A sátornak nem csak a fóliáját, hanem vázszerkezetét is összehajtogatta a természeti jelenség. A dinnyén már dió nagyságú volt a termés, a kár több millió forint. Országos összesítés még nem készült a károkról, azok bejelentése folyamatos. Jelenleg annyit tudni, hogy a megyék többségéből eddig nagyobb károkat nem jelentettek.

Mindezek után a kérdés az, hogy a viharos időszak hogyan befolyásolhatja a felvásárlási árakat. Nyilván a terméskiesés, amennyiben komolyabb mértékű lesz, felfelé nyomja az árakat, vagyis a piacon drágábban juthatunk a gyümölcsökhöz, zöldségekhez, illetve a gabonából készült termékekhez. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a májusi eső nem csak rosszat, de jót is hozott: az év eleje ugyanis csapadékban szegényebb volt, ahogy a VM fogalmaz, rendkívüli volt a szárazság. A május első napjaiban megérkezett jelentős mértékű csapadék eloszlatta a szárazság miatti félelmeket. Az is a jó terménykilátások mellett szól, hogy nem voltak komolyabb fagykárok a téli időszakban, köszönhetően az enyhe időjárásnak.

Az is kordában tarthatja az árakat, hogy Lettország és Litvánia kivételével a lényegesebb európai és fekete-tengeri gabonatermő régiókban sem kellett komolyabb téli és tavaszi veszteségekkel számolni. Az európai szántóföldi növények 2014-es terméskilátásai jelenleg jók. Vagyis a kínálat bőséges, van miből válogatni, ami a vevőnek kedvez az ár tekintetében.

Arra még nem vállalkozott a szaktárca, hogy konkrét termésbecslést adjon az idei évre vonatkozóan - a nyári aratásig hátralévő időszakban még számos tényező befolyásolhatja lényegesen a terméskilátásokat - de a május elején megérkezett csapadékos időjárás a határidős terményárakat nem hagyta érintetlenül. „A kilátások javulásával az árak bizonytalanok és általánosságban esést mutatnak" - írta megkeresésünkre a VM.

Jelenleg a piac a legfrissebb időjárási adatok alapján próbálja beárazni a 2014-es termést. A nyári aratásig még számos olyan tényező merülhet fel, ami komoly mértékben befolyásolhatja az aratáskor kialakuló átvételi árakat - jelezte a szaktárca. Reményeik szerint az árcsökkenésből adódó bevételkiesést kompenzálni fogja a termelőknél a javuló terméskilátásoknak köszönhető hektáronkénti hozamok növekedése. A hazai piaci és határidős árakat végső soron a világpiaci ármozgások fogják alakítani.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: gabonaesőYvett

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.