brusszel


Elővigyázatosak az amerikai befektetők

Figyelő Online
2014.05.19  14:23   
mail
nyomtatás
Elővigyázatosak az amerikai részvénypiaci befektetők. A Bank of America felmérése szerint kétéves csúcsra emelkedett a befektetési alapok készpénzállománya, többek szerint rossz befektetési célpont az Egyesült Államok és vonják ki a tőkét az amerikai részvényalapokból - szerepelt a Bloomberg hírügynökség cikkében.
Az Investment Company Institute és a Bloomberg közös adatgyűjtése szerint 10 milliárd dollárral csökkent májusban az amerikai részvényeket vásárló befektetési alapok tőkeállománya. 2013 augusztusa óta nem volt ekkora visszaesés.2009-től 2012-ig 400 milliárd dollárt vontak ki befektetési alapokból, de 2013-ban újra nőtt a tőkeállományuk, mivel a kereskedők nagyobb érdeklődést mutattak a részvények iránt. Elemzők szerint most újra kezd felülkerekedni a pesszimizmus a befektetők közt.

David Tepper alapkezelő szerint indokolt az óvatosság, míg Robert Doll a Nuveen Asset Management vezető részvénypiaci stratégiája úgy nyilatkozott a Bloombergnek, hogy mindenhol aggodalmat látni. Robert Doll szerint a befektetők nem hisznek a piaci trendeknek, vállalati jövedelmi adatokat és gazdasági statisztikákat akarnak látni. Eric Schoenstein a Jensen Quality Growth alap vezetője szerint a befektetők olyan piaci összeomlástól tartanak, mint 2000-ben, vagy 2007-ben volt.Az S&P 500-as index előző héten május 13-ai 1897 pontos csúcsértéke körül volt, de a kisvállalkozásokat jegyző Russell 2000 index 8,8 százalékkal csökkent március óta, míg a Nasdaq Internet index 18 százalékot.

A Bank of America májusi felmérés szerint a befektetési alapoknál kevesebb a részvény és több a készpénz, a teljes befektetési állomány 5 százaléka nagyjából. A 218 megkérdezett befektető 18 százaléka szerint az Egyesült Államok a legkevésbé vonzó befektetési célpont a világon.A kereskedők most jobban kedvelik Európát, mert ott alulértékeltek a részvények, és míg Amerikában szigorítanak a monetáris politikán, Európában lazítás és gazdasági élénkítés jöhet.

A Bloomberg elemzése szerint az amerikai bizalomvesztés csak ideiglenes lesz. Idősoros adatok szerint általában az óvatoskodást pár hónappal később a részvényvásárlási kedv erősödés kíséri, és az amerikai gazdasági növekedés jó alapot teremt a részvényárfolyamok emelkedéséhez.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.