brusszel


Gázháború: mindenki Putyin kezét lesi

Figyelő Online
2014.05.21  08:37   
mail
nyomtatás
Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök Oroszországot hibáztatva a tárgyalások sikertelenségéért elutasította a gázszállítások előre kifizetésére tett orosz követelést.
Az Európai Bizottságnak és a tagállamok kormányainak címzett és az ukrán kormány honlapján közzétett levelében az ukrán kormányfő leszögezi, hogy Ukrajna nem tagadta meg Oroszországgal szemben fennálló gáztartozásának kifizetését, de csak akkor hajlandó rá, ha a Gazprom visszaállítja az korábbi gázárat.

A kormányfő levelében kijelenti, hogy az Európai Unió, Oroszország és Ukrajna közötti háromoldalú tárgyalások Moszkva kompromisszumképtelensége miatt fulladtak kudarcba. "Mivel az orosz oldalon nincs meg a hajlandóság a vita rendezésére, az előre fizetés nem képezheti az egyeztetések tárgyát" - fogalmazott.

Oroszország az elmúlt hónapban emelte meg az Ukrajnának megszabott gázárat, amit Kijev "gazdasági hadviselésnek" minősítve elutasított és azzal fenyegette meg Oroszországot, hogy nemzetközi döntőbíróság elé viszi az ügyet. Az orosz energiaügyi miniszter pénteken jelezte készségét egy alacsonyabb gázár kialkudására, amennyiben Ukrajna az IMF-támogatásból kész rendezni az április elsejéig felhalmozott 2,24 milliárd dolláros tartozását.

Arszenyij Jacenyuk azonban közölte, hogy Ukrajna inkább nyugatról biztosítja gázellátását és nyugati befektetőket hív meg gázvezeték-infrastruktúrájának felújítására. A Gazprom szerint Ukrajna már 3,51 milliárd dollár kifizetetlen gázszámlát halmozott fel, és a cég kilátásba helyezte a szállítások leállítását június elején, amennyiben a következő tételeket Ukrajna nem fizeti ki előre.

A Gazprom a júniusi gázszállításért 1,66 milliárd dollárt (1,2 milliárd euró) követel.

Pszichés manipuláció az orosz tévékben?
Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) szakértői a véleményformálás manipulációjára alkalmas, ezért tiltott, úgynevezett 25-ik képkockát találtak több orosz televízió Ukrajnáról szóló híreiben - állította Marina Osztapenko, a szolgálat sajtófőnöke keddi kijevi tájékoztatóján.

Elmondta, hogy az SZBU szakértői két hónapon át vizsgálták az orosz televíziók, köztük a Rosszija 24 hírcsatorna adásait.

"Vitathatatlan bizonyítékokat találtak arra, hogy az orosz médiában olyan veszélyes pszichológiai befolyást gyakorló technikát alkalmaznak, amely negatív gondolatokat ébreszt. Ez a módszer, az úgynevezett 25-ik képkocka használata tiltott a nemzetközi, az ukrán, de az oroszországi jogszabályok alapján is" - hangsúlyozta.

Az extra vagy 25-ik képkocka egy olyan becsempészett felvillanó kép a folytonosan futó, átlag 24 kockából álló filmekben, amelyről tudományosan kimutatták, hogy a szem és az agy látszólag nem fogja fel, de mégis hatással van az emberi érzelmekre.

A kijevi sajtótájékoztatón bemutattak az újságíróknak néhány orosz híradást az ukrajnai eseményekről. A felvételek adott helyen való megállításakor olvashatókká váltak olyan feliratok, mint például: "bűnözők gyilkolnak", a "Jobboldali Szektor gyilkol", a "Nemzeti Gárda - gyilkosok".

Osztapenko szavai szerint manipulációra használnak még az orosz médiában féligazságokat, amelyeket sokszor ismételnek, akárcsak szintén sokszor ismételt negatív, erőszakos képeket.

Diana Ducik, a "Telekritika" nevű médiaelemző honlap szakértője hozzátette, hogy az efféle manipulációs módszerek az orosz tévécsatornák nézőiben erősítik az agressziót és az ellenszenvet Ukrajnával és mindennel szemben, ami ukrán. Ráadásul ezzel elvonják a néző figyelmét az Oroszországban meglévő problémákról, amelyek egyébként is ritkán szerepelnek témaként az orosz televíziókban.

"Gyakorlatilag háborús retorikát folytat az orosz média, ami hatással van a társadalomra, növelve az emberekben az agresszivitást" - fűzte hozzá a szakértő. Megjegyezte, hogy az orosz híradásokban az új ukrán vezetésre vonatkozóan előszeretettel használt "fasiszta" és "náci" jelzőket már a kelet-ukrajnai szeparatista megmozdulások előtt, a kijevi Majdanon tavaly novemberben kezdődött tiltakozó akciók résztvevőivel kapcsolatosan is elkezdték használni.


Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.