brusszel


Obama is rákattant a Trónok harcára

Figyelő Online - Dózsa György
2014.05.24  15:00   
mail
nyomtatás
Gazdasági fellendülést hozhat Észak-Írországnak, hogy részben ott forgatták a népszerű filmsorozatot.
Nézettségi és letöltési rekordokat döntöget az HBO tévécsatorna sorozata, a George R. R. Martin által írt és képernyőre álmodott Trónok harca. Az immár a negyedik évadban tartó sorozat ötödik részét az Egyesült Államokban több mint 7 millióan látták. A negyedik évad átlagos nézettsége az összes platformot tekintve 17,8 millió, ami 25 százalékkal magasabb az előző évadnál. A különböző videó megosztó csatornákra felkerült kalózverziókat több száz millióan nézik világszerte.
Ahogy ez már lenni szokott, a híres filmek forgatási helyszínei megpróbálnak tőkét kovácsolni az ismertségből. A Trónok harcát részben Észak-Írországban forgatták. Az egyik helyszín a Giant's Causeway (Óriások útja) nevű terület. Az összesen 40 ezer bazaltoszlopból álló tengerparti rész amúgy is vonzza a turistákat, hiszen a világörökség része, ám a filmek hatására még a zord időjárástól amúgy megriadó látogatók is elkezdtek özönleni.

OBAMA ELŐRE LÁT
Élelmes vállalkozók persze nyomban túrákat szerveztek a többi forgatási helyszínre is. Így például egy, a belfasti dokkoknál elhelyezkedő hajóépítő műhelybe, a környező lápvidékre és erdőkbe. (A Csillagok háborúja és a tunéziai idegenforgalom kapcsolatáról lásd cikkünket a következő oldalon.) Beszámolóik szerint rengeteg olyan rajongó érkezik, akiknek amúgy eszükbe se jutna Észak-Írország eső áztatta tájait felkeresni. Van, akik még az Egyesült Államokból is elutazik idáig, bár Barack Obama, amerikai elnök, aki szintén nagy kedvelője a sorozatnak még nem bukkant fel. A hírek szerint egyébként Obama annyira rákattant a Trónok harcára, hogy eddig még be nem mutatott epizódokat is küld neki neki az HBO.

Részletek a Figyelő hetilap 2014/21. számában.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.