brusszel


Tőzsdére megy Londonban a WizzAir

Figyelő Online - Váczi István
2014.05.22  09:03   
mail
nyomtatás
Tőzsdére viszi részvényét Londonban a WizzAir - erősítette meg Váradi József, a cég vezérigazgatója.
Váradi József a Figyelő Online kérdésére elmondta: egyelőre szándéknyilatkozatot írtak alá, eszerint június végén kezdődik a kereskedés a londoni értéktőzsdén a cég részvényeivel. A kibocsátás tervezett összege 200 millió euró.

A kibocsátás főszervezői a Barclays, a Citigroup és a JPMorgan pénzintézetek lesznek, de részt vesz a folyamatban a Nomura is.

Növekvő árbevétel és profit

A társaság vezérigazgatója felidézte: a legutóbbi, idén március 31-én véget ért üzleti évében a Wizz Air 13,9 millió utast szállított, árbevétele meghaladta az egymilliárd eurót, ami 19 százalékos növekedés az előző üzleti évhez képest.

A cég EBITDA-eredménye 241 millió euró volt, ami több mint 90 százalékos növekedésnek felel meg. A nettó profit 89 millió eurót tett ki, ami háromszor annyi, mint egy évvel korábban.

Erős készpénzállomány

Váradi József hangsúlyozta, a cég működését saját készpénztermelő képességük biztosítja, a tőzsdén bevont tőke a Wizz Air készpénzállományát fogja megerősíteni. Hozzátette, ezáltal javul a vállalat hitelbesorolása is, ami kedvezőbb lehetőségeket teremt egyebek mellett a repülőgép-beszerzések terén is. Ugyanakkor az ezzel kapcsolatos, eddig bejelentett tervek (az eddigieknél nagyobb kapacitású repülőgépekre váltás) nem módosulnak - tette hozzá a Figyelő Online kérdésére válaszolva.

A vezérigazgató kifejtette, továbbra is ágazati konszolidációra (azaz légitársaságok megszűnésére) számítanak Európában. A tőzsdén megszerzett össze azt is lehetővé teszi, hogy ha ilyen történik, akkor azonnal nagy erővel jelenhessenek meg az adott piacon. (Ahogyan az történt egyébként Magyarországon a Malév csődjét követően.)

A WizzAir 2004-ben kezdte meg működését és mostanra már 16 bázisról több mint 300 járatot üzemeltet.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Trump harca

Egyelőre nem sok sikert könyvelt el a tabudöntögető új amerikai elnök, ami a gazdaságélénkítési tervére is árnyékot vet.

Mankó a hitelzűrzavarban

Fogyasztóbarát bankkölcsön

Bankból a katedrára

Rekordszámú gyereket sikerült elérni az idén a pénzügyi tudatosságra nevelő programmal.

A nagy meglepetés

Lakossági állampapír-vásárlás

top200